Fokozott tisztasági intézkedések a H1N1 vírus miatt – RTL Híradó

Rendkívüli tisztasági intézkedéseket vezettek be annál a vállalatnál, melynél már nyolcan betegedtek meg az új típusú influenzától. A budapesti cég munkatársainak hozzátartozói közül is elkapták hárman a H1N1-es vírust, így a magyarországi megbetegedések csaknem fele ettől a vállalattól indult. Az ÁNTSZ főorvosa szerint gyors terjedéstől nem kell tartani, ráadásul az influenza enyhe lefolyású, az eddigi 24 megbetegedésnek nem lett szövődménye – számolt be az RTL Híradója.

Kintről nyoma sincs a szigorú tisztasági intézkedéseknek – odabenn viszont maszkot és lázmérőt is kérhet, aki nem érzi jól magát. Naponta többször is fertőtlenítik a közös helyiségeket, a kapcsolókat, kilincseket, és naponta többször informálják a dolgozókat a betegségről – mondja Szaveljev Ádám, az egyik alkalmazott. Mindenkit, aki betegszabadságon volt, vagy érintett lehet, elküldték a tesztre, és akinek pozitív volt, annak otthon kellett maradnia.

A legtöbb ismerős és hozzátartozó egészségesnek bizonyult – Kovács Csaba is, bár a vizsgálatra nehezen jutott be. Mint mondta, elment a háziorvosához, de ő azt mondta, hogy szerinte nem gyanús eset, és nem szeretné kivizsgálni, mert sok munkával jár, ezért menjen be a Szent László kórházba.

A tisztiorvosi szolgálat főorvosa szerint nem a papírmunka sok, hanem a felszerelés kevés, ezért nem tudják elvégezni a háziorvosok a tesztet. Jelen pillanatban még a gyorsteszt sem áll rendelkezésre minden rendelőben, de mire az őszi influenzaszezon elindul, addigra elérhető lesz a háziorvosoknál is – mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa.

Egyelőre nincs is szükség sok tesztre, napok óta nem jelentettek ugyanis több megbetegedést. A cég megerősítette, hogy kedd óta senki nem betegedett meg a vállalatnál, az érintett nyolc munkatárs közül egy pedig már meg is gyógyult és visszatért a munkába. A szigorú tisztasági intézkedéseket viszont továbbra is fenntartják.