Fokozott rendőri ellenőrzés Borsodban

Akt.:
Fokozott rendőri ellenőrzés Borsodban
Fokozott rendőri ellenőrzés Borsodban
Miskolc – A rendőrség tájékoztatása szerint jobbkormányos autó nem okozott mostanában a megyei útjain balesetet.

Jobbkormányos autó nem okozott mostanában a megyei útjain balesetet – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Dobi Tamás, a B.-A.-Z. megyei RFK Kommunikációs Irodájának munkatársa annak kapcsán, hogy vasárnap a Krakkó-Zakopane útvonalon fekvő Lubien település határában egy brit rendszámú – de lengyel állampolgár által vezetett – , jobbkormányos Volkswagen Polo áttért a szemközti sávba és belefutott az egymás mögött haladó, Szlovákiába tartó motorosokkal. Az első magyar jármű sofőrje, egy 44 éves férfi és utasa, egy 40 éves nő – egy házaspár – a helyszínen életét vesztette, a harmadik áldozat, egy 58 éves férfi hétfőn hajnalban a kórházban halt meg.

Dobi Tamás hozzátette, hogy a rendőri ellenőrzések során találkozhat a hatóság olyan jobbkormányos, de magyar rendszámú autókat amelyeket az NKH megvizsgált és rendelkezik minden olyan kontinentális szabály szerinti beállítással (például a reflektorok átállítása), amely szükséges, akkor tulajdonképpen érdektelen, hogy jobb-, avagy balkormányos a gépjármű.

Előzni veszélyes a “jobbossal”

Ugyanakkor természetesen angol rendszámú és külföldi állampolgár által vezetett autót is ellenőrizhetnek persze a közlekedésiek, azonban ha a szabályokat betartja például egy turista, ugyan mit ellenőrizhetne mást? Egyszóval gyakorlatilag a rendőrség semmit nem tehet, hiszen a jelenlegi szabályok szerint bárki járhat külföldi rendszámú – tehát akár jobbkormányos – autóval a határ átlépésétől számított 30 napig. Elméletileg kezdeményezni kellene a magyarországi forgalomba helyezést, ám azt senki sem tudja, hogy honnan is kezdődik az bizonyos 30 nap, hiszen a határokon már nem pecsételnek, ráadásul az Európai Unión belül a határokon meg sem kell állni…

Aki átélte már a jobbkormányos autó vezetését, az egyöntetűen az előzés veszélyére hívta fel a figyelmet. Ha nem ül valaki a másik oldalon, akkor gyakorlatilag lehetetlen előzni. Nem könnyű ugyanakkor parkolni sem az autóval, s persze bal kézzel kell sebességet is váltania annak, aki jobbkormányos autót vezet.


A Bükkben is

Dobi Tamástól megtudtuk, hogy ez év május közepéig emelkedett a motorosok sérelmére történt balesetek száma, de párhuzamosan, a motorosok több balesetnek is okozói voltak. Ezért a megyei rendőrfő-kapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el a megyében. Így például a Bükk útjain is számíthatnak rendőri kontrollra a kétkerekűt hajtók (is).

ÉM-JLI