Fókashow Nyíregyházán

Fókashow-t terveznek a Nyíregyházi állatparkban. A most érkezett két oroszlánfókával napi három órát dolgoznak majd a gondozóik, hogy összeállítsanak egy 25 perces zenés műsort a látogatóknak. 80 millió forintból épült erre a célra üvegfalú kifutó, lelátókkal, a gondozókat pedig Németországban képezték a fókaidomításra.

Először az érintést tanulják meg a most érkezett fiatal oroszlánfókák. Meg kell szokniuk az emberek közelségét. Mindkét fókának saját felkészítője van. Gondozóik Németországban tanulták meg a fókaidomítás fortélyait.
Varga Attila gondozó elmondta, hogy a kutyákéhoz hasonlítható valamilyen szinten a kiképzés. Annyiban különbözik, hogy a fókákat inkább a táplálékkal, tehát hallal tudják motiválni arra, hogy valamilyen gyakorlatot megcsináljanak.

A fókák intelligens állatok, de a tapasztalatok szerint ha lusták, akár évekbe is beletelhet, amíg megtanulják zenére visszadobni a labdát, vagy összegyűjteni a karikákat. Az állatpark vezetői optimisták. Szerintük a fiatal fókák néhány hónapon belül ha nem is cirkuszi mutatványokkal, de el tudják majd szórakoztatni a látogatókat.
Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark sajtóreferense szerint a napi 2-3 órás tréningnek köszönhetően hamarosan 25 perces show-t tekinthetnek meg a nézők.

Az állatparkban 80 millió forintért hatalmas üvegkifutót építettek, lelátókkal, így akár az első naptól megfigyelhetik a látogatók a fiatal fókák fejlődését. Nemcsak tanulékonyságukat, de azt is, hogyan lesz majd ezekből a most még alig 40 kilós állatokból, néhány év múlva két mázsás oroszlánfóka.
Az oroszlánfókákat mától közönség előtt oktatják a gondozók, hogy minél előbb leküzdjék félénkségüket. A két fóka egyébként hamarosan új újabb társat kap Dániából.