Fogyatékkal élők diákolimpija lesz hétvégén Debrecenben

Először rendeznek Országos Úszó Diákolimpiát fogyatékkal élők számára Debrecenben november 27-28-án. A Debreceni Búvárklub és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége rendezvényén azok a magyarországi oktatási intézményekben tanuló diákok indulhatnak, akik valamelyik fogyatékossági kategóriába tartoznak az értelmi sérültektől a mozgássérültekig – tudatták a Független Hírügynökséggel közleményben a szervezők.

A győztes versenyzők elnyerik a “Magyar Köztársaság Speciális Diákolimpiai Bajnoka” címet. Mintegy tizennyolcezer diák tanul magyarországi oktatási intézményekben, és tartozik valamelyik fogyatékossági kategóriába.

A rendezvénnyel a szervezők arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékkal élő fiatalok csupán 2-3 százaléka sportol rendszeresen. Ezen belül az úszást még kevesebben választják, pedig a szakemberek állítják: bármely fogyatékosság (látás-, hallás-, mozgás-, értelmi sérülés, szervátültetett) esetén az úszás az egyetlen sportág, mely mindannyiuk számára ajánlott mozgásforma.

A rendezők szeretnék elérni, hogy egy támogatói kör felkutatásával hazánkban kialakítsák a fogyatékosok úszásoktatási és diáksport rendszerét. Tervük, hogy országosan létrejöjjön legalább öt régió, amely szervezné, koordinálná a gyerekek uszodai fejlesztését, oktatását..