magyar-orosz barátság

2019.12.27. 19:00

A (bor)barátságot ünnepelték Tokajban

A magyar és az orosz nép közötti barátság előtt tisztelegtek a nemrégiben megtartott ünnepségen.

Erdős József

Koszorúzást is tartottak a rendezvényen

Fotó: Erdős József

A hetedik éve megrendezett ünnepséggel az egykori Orosz Borvásárló Bizottságra, valamint II. Rákóczi Ferenc és I. Péter orosz cár barátságára emlékeznek.

A megemlékezés hagyományosan két helyszínen zajlik. Először a Szent Miklós ortodox templomban emlékeznek a Tokajban szolgáló és ott elhunyt katonákra, akik emlékét a Honvédelmi Minisztérium márványtáblája őrzi 2016 óta. Ott Szabó István beszédében megjegyezte, a hivatalos orosz–magyar kapcsolatok kezdetét is jelenti a borvásárló bizottság 286 évvel ezelőtti indulása. A honvédelmi ügyekért felelős államtitkár hozzátette, magyar földön az első orosz képviselet Tokajban jött létre akkor.

– A bor, ami Tokaj-Hegyalján terem, már akkor messze földön ismert volt, ennek is köszönhető, hogy hatvanöt éven át működött ez a bizottság, nagymértékben fellendítve a bortermelést és -értékesítést – emelte ki beszédében Szabó István.

A múzeumban is emlékeztek

Posta György polgármester köszöntőjében háláját fejezte ki, hogy a magyar és az orosz diplomácia is évről évre magas rangúan képviselteti magát Tokajban. Hozzátette, a Rosatom magyarországi képviselői is fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a megemlékezésen, a Paks II. bővítéséért felelős orosz fél is személyesen tisztelte meg az alkalmat.

A Magyar–Orosz Barátság Napját először 2013-ban tartották meg, az első eseménynek egy márványtábla állít emléket a Tokaji Múzeum udvarának falán. A II. Rákóczi Ferenc és I. Péter orosz cár barátsága előtt tisztelgő tábla előtt tartott ünnepségen Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke elevenítette fel a történelem ezen időszakát. Kiemelte a tokaji bor szerepét, amit a későbbi orosz uralkodók is örömmel láttak ünnepi asztalaikon, jeles eseményeiken.

– A magyar agrárdiplomácia sokat tesz azért, hogy helyreállítsa a régi kapcsolatokat az orosz piaccal. Nem nulláról, hiszen a tokaji emlékezete ott van az orosz köztudat mélyén, ezt szeretnénk Csipkerózsika-álmából felébreszteni. Szívesen adjuk a tokajit, és szívesen fogadjuk a hozzánk barátsággal érkező orosz turistákat, üzletembereket – mondta ünnepi beszédében Bánné Gál Boglárka.

Az első hivatalos képviselet

Valerij Vladimirovics Ljahov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének követtanácsosa megerősítette a honvédelmi államtitkár korábbi, a Szent Miklós ortodox templomban mondott szavait. Azt mondta, az 1733-ban létrejött Orosz Borvásárló Bizottság nem csak a nevében foglalt tevékenységgel foglalkozott. Gazdálkodtak, és különböző okiratokat, útleveleket adtak ki, így a mai konzulátusi képviselet feladatait is ellátták. A követtanácsos hozzátette, Magyarországon egyedülálló a tokaji rendezvény, amelyen a két nemzet közös múltjára emlékeznek. Szerinte ha a barátsághoz akkor elég volt a bor hosszú évtizedekre, akkor ennek most sem lehet akadálya.

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, zempléniként sosem érette azt, hogy miért nem tudott tovább folytatódni egy olyan jó kapcsolat, ami 280 éve jól működött. A politikus megjegyezte, annak ellenére, hogy a történelem során a két nemzet sokszor a háborúkban ellentétes oldalra sodródott, a kereskedelemben mindig voltak, és bízik abban, hogy lesznek is közös érdekeink.

Az ünnepség zárásaként Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke a megemlékezés hat évvel ezelőtti kezdeteit és az emléktábla állítását elevenítette fel. Az ünnepség koszorúzással és Turkoly Sámuel magyarságkutató kopjafája előtti tisztelgéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában