Fogyasztásra alkalmasak a Romániában bevont Danone joghurtok

A megengedett értéknél alacsonyabb mennyiségben tartalmaznak dioxint a Romániában bevont Danone gyümölcsjoghurtok, így a termékek alkalmasak emberi fogyasztásra – közölték szerdán a magyarországi laborvizsgálat eredményeire hivatkozva a bukaresti hatóságok.

Radu Roatis (rádu roátis), a romániai állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság elnöke közölte, az Európai Unió által is elismert budapesti laboratórium befejezte azoknak a Romániában forgalomba hozott készítményeknek a vizsgálatát, amelyek esetében egy héttel ezelőtt felmerült, hogy dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazhatnak. Az eredményeket ismertetve a bukaresti illetékes elmondta, a francia tejfeldolgozó társaság által forgalmazott joghurtokban egy gramm zsírtartalomra 0,22 pikogramm dioxint fedeztek fel. Mindez jóval alacsonyabb a megengedett európai értékeknél, amelyek zsírgrammonként maximum három pikogramm dioxint írnak elő. A romániai szakhatóság ennek megfelelően feloldotta a gyanús Danone-termékekre kibocsátott karantént. Korábban az ország élelmiszer áruházaiból 44 ezer doboz, 125 grammos gyümölcsjoghurtot vontak be a hatóságok; mivel a termékek egy részének szavatossága szeptember 11-én jár le, a Danone ezeket akár ismét forgalomba hozhatja.

A bukaresti dioxinriadó beveztésekor a Danone Románia leszögezte: joghurtjaihoz használnak ugyan guargumit tartalmazó gyümölcskészítményeket, de ezek nem jelentenek veszélyt a fogyasztók egészségére.Sporthírek