Fogolyszökés a fõvárosban: lezárult a parancsnoki vizsgálat, katonai bûncselekmény nem történt

A rendõrök nem követtek el katonai bûncselekményt a február 4-i, budapesti fogolyszökés kapcsán. Az elõzetesben lévõ férfit a Pest megyei rendõrök szállították mikor a szökés történt. A parancsnoki vizsgálat szerint a szökés kapcsán nem terheli a rendõröket büntetõjogi felelõsség, de fegyelmi vizsgálat folyik tovább az ügyben.A katonai bûncselekmény kérdése egyébként azért fontos, mert a januártól érvényes új jogszabályok miatt a legkisebb ilyenért is el kell bocsátani a rendõrt.

A Pest megyei rendõrök egy fegyveres rablás miatt elõzetes letartóztatásban lévõ férfit szállítottak át február 4-én kora este a Teve utcai rendõrpalotából a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe. A Lehel térnél az autó megállt a piros lámpánál, a fogoly pedig megszökött.

Beluzsárné Belicza Andrea a Független Hírügynökségnek kedden elmondta, hogy lezárult az eset kapcsán indított parancsnoki vizsgálat. Ez megállapította, hogy a fogolyszökés kapcsán a rendõrök nem követtek el katonai bûncselekményt. A vizsgálat szerint a férfi mellett ült rendõr a hátsó ülésen. A férfi meg volt bilincselve, vezetõszáron volt, aminek másik végét a mellette ülõ rendõr tartotta a kezében. A fogoly ezt a vezetõszárat rántotta ki, majd fejen ütötte a rendõrt és kiugrott a kocsiból. Az ügyben fegyelmi eljárás keretében vizsgálódnak tovább.