Fogolyszökés a fővárosban: lezárult a parancsnoki vizsgálat

A rendőrök nem követtek el katonai bűncselekményt a február 4-i, budapesti fogolyszökés kapcsán.

Az előzetesben lévő férfit a Pest megyei rendőrök szállították mikor a szökés történt. A parancsnoki vizsgálat szerint a szökés kapcsán nem terheli a rendőröket büntetőjogi felelősség, de fegyelmi vizsgálat folyik tovább az ügyben.A katonai bűncselekmény kérdése egyébként azért fontos, mert a januártól érvényes új jogszabályok miatt a legkisebb ilyenért is el kell bocsátani a rendőrt.


A Pest megyei rendőrök egy fegyveres rablás miatt előzetes letartóztatásban lévő férfit szállítottak át február 4-én kora este a Teve utcai rendőrpalotából a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe. A Lehel térnél az autó megállt a piros lámpánál, a fogoly pedig megszökött.

Beluzsárné Belicza Andrea a Független Hírügynökségnek kedden elmondta, hogy lezárult az eset kapcsán indított parancsnoki vizsgálat. Ez megállapította, hogy a fogolyszökés kapcsán a rendőrök nem követtek el katonai bűncselekményt. A vizsgálat szerint a férfi mellett ült rendőr a hátsó ülésen. A férfi meg volt bilincselve, vezetőszáron volt, aminek másik végét a mellette ülő rendőr tartotta a kezében. A fogoly ezt a vezetőszárat rántotta ki, majd fejen ütötte a rendőrt és kiugrott a kocsiból. Az ügyben fegyelmi eljárás keretében vizsgálódnak tovább.