Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás indul

A munkaadói kiegészítő juttatások vadonatúj lehetősége teremtődik meg azzal, hogy útjára indul a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást elsőként kínáló pénzügyi cég. A törvény által már négy éve lehetővé tett megoldásban a munkáltató foglalkoztatói nyugdíj-megtakarítási számlát nyithat dolgozóinak: akár mindegyiknek, akár csak a vezetőknek vagy a kulcsembereknek, ezzel honorálhatja a hűséget, a legkülönfélébb egyéni konstrukciókban. Ez a befizetés kedvezően adózik, a munkavállaló maga is befizethet, a számlán lévő pénz örökölhető, más munkáltatóhoz tovább vihető – hangzott el a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. bemutatkozásakor.

Noha már 2007-ben hatályba lépett a törvény, amely lehetővé teszi a vállalati nyugdíjalapok nyitását, csak most indul útjára az első pénzügyi szolgáltató, amely ilyen befektetési módot kínál a munkáltatóknak. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás keretében az Egyesült Államokban a bruttó hazai termék (GDP) 70, Svájcban 100 százalékának megfelelő vagyont kezelnek. A fizetésen felüli rendszeres juttatáshoz és annak hozamához a nyugdíjba vonuláskor lehet hozzáférni egy összegben vagy havi ellátásként – hangzott el a Quaestor csoport foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató társaságának bemutatkozásakor. A célcsoport valamennyi magyarországi munkáltató – mondta Zugrovics Loránd vezérigazgató.

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást a munkaadók adhatják munkavállalóiknak a fizetésen felül. Lényegében bármilyen variáció lehetséges. Alkalmas a hűség jutalmazására azzal, hogy kiköthető bizonyos idő, amennyit az alkalmazott eltölt a cégnél: ha korábban távozik, elesik a számlán lévő pénztől, azt a többiek közt osztják el. Alkalmas a kulcsemberek megtartására, a vezetők javadalmazásának kiegészítésére, de a teljes alkalmazotti állománynak is nyithatók számlák. Akár személyenként is kialakíthatnak eltérő konstrukciókat – mondta Horváth István termékfejlesztési vezető.

A munkaadók kedvező, 16 százalékos adót fizetnek a minimálbér legfeljebb felét kitevő havi juttatásért, a munkavállaló számára pedig teljesen tehermentes ez a kiegészítő javadalmazás. A bér 3-4 százalékát kitevő rendszeres havi befizetéssel már jelentős megtakarítás érhető el. Attól függően persze, hogy a háromféle befektetési portfólió melyikét választják. Nagy előnye ennek az előtakarékosságnak, hogy örökölhető, sőt munkahelyváltás esetén – ha az új hely is kínál ilyen juttatást – a számla hordozható. A munkavállaló pedig maga is vállalhat kiegészítő befizetést.

A Független Hírügynökség kérdésére Zugrovics Loránd elmondta, hogy a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás nem része ugyan a cafeteriának, de a hasonló adózás miatt konkurrense lehet az abban nyújtott lehetőségeknek.