Foglalkoztatási csomag a fogyatékkal élőkért

Lévai Katalin szerint a fogyatékkal élők nagyobb arányú foglalkoztatása érdekében a munkaadókat kell érdekeltté tenni. Az uniós előírásoknak megfelelően Magyarország 2009-ig dolgozza ki ennek feltételeit, és ez a végső határidő a közintézmények akadálymentesítésére is. Az EU parlamenti képviselője szerint a munkaadókat elsősorban kedvezményekkel, nem pedig szankciókkal kellene rábírni a fogyatékkal élők alkalmazására. A részleteket a látássérültek világnapja alkalmából rendezett pénteki nyilvános parlamenti meghallgatáson vitatják meg a szakemberek.

Magyarországon a sérült emberek hozzátartozóival együtt jelenleg egymillió embert érint a probléma; a különböző fogyatékossággal élők száma 2-300 ezerre tehető. A tartósan akadályozott, illetve megváltozott munkaképességű emberek 8-9 százalékos foglalkoztatási aránya sajnos messze elmarad az uniós átlagtól; az EU-ban ugyanis legalább 40-50 százalék ez a szám – mondta el a Független Hírügynökségnek Lévai Katalin.

Az EU parlamenti képviselő szerint a fogyatékkal élők azért nem tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon, mivel a hazai munkáltatók nagyon bizalmatlanok velük szemben, és inkább kifizetik a rehabilitációs járulékot, semmit hogy alkalmazni kelljen őket. Ennek főleg az az oka, hogy a cégek egész egyszerűen félnek attól, hogy “láthatóvá tegyék” – vagyis a közösségbe engedjék ezeket az embereket. Ez egy régi probléma nálunk, és csak remélni lehet, hogy a foglalkoztatási program kidolgozása után kevésbé idegenkednek majd tőlük – mondta Lévai.