Fogház a halálos áramütésekért

Villanypásztor
Villanypásztor
Debrecen – Két év 4 hónap fogházzal sújtotta a Debreceni Ítélőtábla azt az abodi férfit, aki miatt két embert ért halálos áramütés 2004-ben. M. Józsefet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ítélték el.

Részben megváltoztatva az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságítéletét 2 év 4 hónap fogházzal sújtotta a Debreceni Ítélőtábla azt az abodi férfit, aki miatt két embert ért halálos áramütés 2004-ben. Mint Koszta Jánostól, a táblabíróság szóvivőjétől megtudtuk, M. Józsefet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ítélték el jogerősen nemrég. Korábban az elsőfokú bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette tettét, s 8 hónappal hosszabb szabadságvesztést szabott ki a vádlottra.

Beleakadt a lába

– A férfi búzát, kukoricát termelt abodi földjén, s mivel gyakran vaddisznók dézsmálták a terményeket, villanypásztorral próbált védekezni – ismertette a bíróság által megállapított tényállást Koszta János. Tehát József dróttal kerítette körbe a területet, s éjszakára 220 voltos áramot vezetett bele egy lakásából kivezető kábelen. Első alkalommal magán próbálta ki a villanypásztor erősségét: a kézfejét több helyen végighúzta a szigeteletlen dróton, s enyhe csípést érzett. Úgy gondolta, elegendő lesz a vadak elriasztásához.
2004 júliusában elutazott a fiához, ám a kerítést elfelejtette áramtalanítani. Szerencsétlenségükre sógora és annak felesége az ő portáján keresztül indult kapálni. A nő lába beleakadt a sűrű növényzet takarta drótba, a földre zuhant, és halálos áramütést szenvedett. Férjét akkor ütötte agyon az áram, amikor a segítségére sietve megragadta a huzalt. A holttestekre a vádlott felesége talált rá. A helyszínre érkező mentősök – miután az áramszolgáltató munkatársai az egész települést áramtalanították, ugyanis szakadni kezdett az eső – már csak a halál beálltát állapíthatták meg.

Beismerte

A büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelték – többek között – a vádlott idős korát, büntetlen előéletét, és azt is, hogy ténybeni beismerő vallomást tett. Súlyosbította büntetését, hogy közvetlen hozzátartozói sérelmére követte el a bűncselekményt.

  • Ha őt nem ölte meg, mást sem fog – vélte a férfi