Friss hírek

2009.06.08. 17:51

Szigorítják a fémkereskedés szabályait - külön engedély, napi nyilvántartás, kötelező biztosíték

<p>Kizárólag érvényes hatósági engedéllyel lehet majd itthon fémmel kereskedni, azt a megjelölt telepen tárolni, valamint a kereskedőknek kötelességük lesz az átvett áruról szerződést vagy nyilatkozatot készíteni - egyebek mellett ilyen előírásokat tartalmaz a fémek begyűjtésével és értékesítésével kapcsolatos visszaélések visszaszorításáról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A jogszabállyal megpróbálják teljes egészében ellenőrizhetővé tenni a fémek adásvételét, és ezzel hozzájárulni a fémlopások visszaszorításához. Most a tolvajok sokszor illegális felvásárlóknak adják el ugyanis a zsákmányukat.</p>

Hőtáv-vezetékek, vasúti berendezések, trafóházak, elektromos elosztó szekrények, postai kábelek, fémburkolatok - egyebek mellett ezeket lopják a fémtolvajok, az esetek nagy részében közterületekről. A legnagyobb kárt elszenvedők között áram-, gáz- és vízellátásban résztvevő cégek is vannak, valamint a vasúti és a távközlési társaságok. A bűnözők tevékenységét most elsősorban az illegális felvásárlók gerjesztik, akik bekeverik az illegális árut a telepükön lévő hulladékba, vagy gyorsan elszállíttatják onnan, és bizonylatot nem adnak erről.

A törvénnyel megpróbálják átláthatóvá tenni a fémpiacot, valamint nyomon követni a feldolgozásra szánt szállítmányokat - ehhez a fémkereskedelmet külön, névre szóló engedélyhez kötik, és kötelezővé teszik a kereskedő online adatszolgáltatását a hatóság felé. Az engedélyt szigorú feltételek szerint adják meg: nem kaphat ilyet az, akinek vám- vagy adótartozása van, csődeljárás alatt áll, nincs megfelelő képesítése, vagy jogerősen elítélték bűncselekmény miatt.

A fém átvételéről, illetve annak értékesítéséről írásos megállapodást kell készíteni. Ha fémet átadó személy nem hajlandó igazolni magát, az áru átvételét meg kell tagadni. A törvény szerint a kereskedő az árut a beszállítás utáni hatodik napig tárolni köteles az engedélyben meghatározott helyen. Ha két telep között szállítanak fémet, akkor erről anyagkísérő okmányt vagy szállítólevelet kell kiállítani. Az árukészletről, annak átvételéről és továbbadásáról is, napi nyilvántartást kell vezetni, az eladó és a vevő adatainak rögzítésével.

Újdonság, hogy a fémkereskedelmi tevékenység idejére kötelező biztosítékot felajánlani a fémkereskedőknek. Ennek összegét külön határozatban állapítják meg, és a pénzt például akkor lehet felhasználni, ha a kereskedő egy harmadik személynek kár okoz a felvásárlással, vagy bírsággal tartozik, és az már végrehajtható.

A törvényben benne van az is, mekkora a büntetés, ha megsértik az előírásokat. 600 ezer forintig terjedhet a bírság például akkor, ha a kereskedő nem vezet nyilvántartást az átvett fémről, nem jól vezeti azt, hamis adatokat ír bele vagy nem küldi meg a szükséges adatokat a hatóságnak.

A törvényt 349 igen, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el hétfőn az Országgyűlés. A jogszabály a kihirdetése utáni negyedik hónap első napján lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!