Fodor Gábort jelöli környezetvédelmi miniszternek az SZDSZ

Fodor Gábort jelölte környezetvédelmi és vízügyi miniszternek az SZDSZ ügyvivői testülete – jelentette be szerdán Kóka János, a párt elnöke. Fodor Gábor csak feltételekkel vállalta a jelölést, ezek között szerepel például a jövő nemzedéke ombudsmani poszt megtermetése, illetve a Vásárhelyi-terv és a környeztvédelmi felügyeletek megerősítése.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikortól váltja Fodor Gábor Persányi Miklóst a miniszteri székben.

Fodor Gábor 1962. szeptember 27 -én született Gyöngyösön. Politikai pályafutását még a rendszerváltás előtt kezdte, az ELTE jogi karához tartozó Bibó István Szakkollégium tagjaként. Részt vett a Fiatal Demokraták Szövetségének megalakításában. 1993 végén úgy döntött, nem tudja tovább vállalni a Fideszben való tagságát, lemondott parlamenti mandátumáról és kilépett a pártból is. Nem sokkal később a Szabad Demokraták Szövetsége kereste meg Fodort, és kérte fel, hogy induljon el a liberális párt országgyűlési képviselőjeként a közelgő választásokon. Gyöngyösön indulva megnyerte egyéni körzetét.

Az 1994-es győztes választások után felajánlották neki a Közoktatási és Művelődési Minisztérium vezetését, amit el is fogadott, 1995 végéig vezette az oktatási tárcát. Fodor 1994 októberétől az SZDSZ tagja, 1996 novembertől pedig az SZDSZ ügyvivője, 2003 júliustól a Heves Megyei Választmány elnöke.