Fodor Gábort jelöli környezetvédelmi miniszternek az SZDSZ -részletek

Fodor Gábort jelölte környezetvédelmi és vízügyi miniszternek az SZDSZ ügyvivői testülete – jelentette be szerdán Kóka János, a párt elnöke. Fodor Gábor csak feltételekkel vállalta a jelölést, ezek között szerepel például a jövő nemzedéke ombudsmani poszt megtermetése, illetve a Vásárhelyi-terv és a környezetvédelmi felügyeletek megerősítése.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikortól váltja Fodor Gábor Persányi Miklóst a miniszteri székben. Kóka János, az SZDSZ elnöke azt mondta, hogy azt várja Fodor Gábortól, hogy sikeresen vigye végbe a liberális környezetvédelmi programot. Az Ügyvivői Testület egyhangúlag támogatta Fodor miniszteri jelölését.

Fodor Gábor azt mondta, hogy több ok miatt mondott igent a felkérésre, egyrészt mert tudta, hogy Persányi Miklós már egy ideje fontolgatja a távozását, másrészt elnökjelölti programjában is hangsúlyozta a környezetvédelem szerepét, így ezt miniszterként szeretné képviselni. Fodor Gábor további okként jelölte meg azt is, hogy felelősséggel tartozik azoknak, akik mögötte állnak. Fodor Gábor, Kóka Jánossal együtt indult az SZDSZ elnöki posztjáért a párt tavaszi tisztújításán, ahol először ugyanannyi szavazatot kaptak, majd 13 vokssal maradt el a győztes Kóka mögött.

Fodor Gábor úgy gondolja, a környezetvédelem az egyik legfontosabb kérdés ma az egész világon, erősíteni kell a környezettudatos gondolkodást az emberekben, de az energetikai politikát is hangsúlyosabbá kell tenni.