Fodor Gábor: Újra kell gondolni az állam szerepét

Fodor Gábor szerint a XXI. század elejére a liberális eszmék megújulására van szükség, mert bár fontos szerepük van a politikai életben, sokat veszítettek egykori súlyukból. Elsősorban az állam szerepének újragondolásában van feladatuk; “egy olyan erős és szolgálatató államot kell létrehozni, amely a korrupció és bürokrácia visszaszorítása mellett még több szabadságot ad az embereknek” – mondta az SZDSZ elnöke a Közép-európai liberálisok pénteki konferenciáján Budapesten.

Fodor Gábor emlékeztetett arra, hogy jelenleg a nemzeti össztermék csaknem 50 százalékát az államon keresztül osztják el újra Magyarországon, ez pedig európai összehasonlításban is meglehetősen rossz arány.

A liberálisok térvesztését főleg azzal a csalódással indokolta a pártelnök, amely a rendszerváltás után fogalmazódott meg az emberekben. Fodor Gábor szerint sokan érzik úgy Magyarországon, hogy nem olyan nyitott és szabad a társadalom, mint ahogy azt annak idején megálmodták, ez pedig automatikusan illúzióvesztéssel, illetve egy bizonyos fokú félelemérzettel jár a liberális eszmét követők körében. “A reformgondolat azonban elpusztul a félelmek mellett” – idézte Bibó Istvánt a pártelnök, aki úgy látja, ma is hasonló fantomokkal küzd az ország. Mert ott, ahol az egyik fél a fasizmus rémével, a másik a kommunisták visszatérésével riogat, elhalnak a reformok – jelentette ki a liberális pártvezető.