Fodor: az SZDSZ három pontja nélkül nincs költségvetési törvény

Az SZDSZ elnöke szerint a gazdasági válság tovább gyűrűzése ellen három sürgető feladat áll az ország előtt: csökkenteni kell a kiadásokat, be kell vezetni a plafontörvényt, és folytatni kell a reformokat. A jelenlegi költségvetési törvény a két hónappal ezelőtti állapotokat tükrözi; a tervezetről csak akkor lehet beszélni, ha a kormány komolyan veszi a liberálisok javaslatait – mondta Fodor Gábor a közép-európai liberális politikusok pénteki találkozóján újságírók előtt.

Fodor Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ ragaszkodik a költségvetési plafon “szigorú” változatához, nem tartják elképzelhetőnek, hogy bármilyen irányban felpuhítsák azt. A kiadáscsökkentés mellett a reformok sem állhatnak le, hisz az ország azért jutott oda, ahol most tart, mert halogatták az átalakításokat – mondta a pártelnök. Hozzátette: ehhez olyan politikai konszenzusra van szükség, amelyben a felek félre tudják tenni személyes ellentéteiket, és érdemi párbeszédre képesek.

Az SZDSZ álláspontja szerint a lehető leghamarabb meg kell teremteni annak feltételeit is, hogy be lehessen vezetni az eurót hazánkban. Ennek érdekében nemcsak Magyarországnak kell elköteleznie magát, hanem az Uniónak is van feladata, az EU is tehet gesztusokat ez irányba – folytatta a pártelnök. A liberálisok szerint Magyarország mellett Lengyelországnak és Csehországnak is égető szüksége van most erre, ezért az Uniónak rugalmasan kell kezelnie az euró előszobájának tekintett, RM2-höz való csatlakozás feltételeit. Az eurózónán kívüli országokra pedig már most ki lehetne terjeszteni a védelmi intézkedéseket – tette hozzá Szent-Iványi István, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke.

Fodor Gábor pénteki sajtótájékoztatóján megismételte a konferencia köszöntőjében elmondottakat: a liberálisok a megújulást szorgalmazzák. Ennek jegyében egy kisebb, de hatékonyabb államszervezetet hoznának létre; egy jól működő, erős államra van szükség, amely visszavesz a fölös kiadásokból – mondta a pártelnök. Fodor Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ a régió egyik legmeghatározóbb liberális pártja, de nem elégszik meg ennyivel. Az államreform mellett továbbra is elkötelezett a szabadságjogok érvényesítése, illetve a környezettudatos gondolkodás elterjesztése mellett. A környezetvédelem közös felelősség kell hogy legyen, amelyet a liberálisok erőteljesen akarnak képviselni a magyar politikai életben – tette hozzá.

A pénteki találkozón a közép-európai régió számos vezető liberális politikusa, többek között az európai liberális pártszövetség elnöke is megjelent. A pénteki konferenciát Bronislaw Geremek emlékének szenteltek. Az egykori lengyel külügyminiszter, a rendszerváltás előtti lengyel demokratikus ellenzék legendás alakja tragikus körülmények között, balesetben hunyt el idén nyáron, 76 éves korában. A konferenciát eredetileg tavaszra tervezték – ő lett volna a vezérszónok – de a belpolitikai események miatt elhalasztották.Sporthírek