Friss hírek

2009.01.16. 15:17

GAZDASÁGI VÁLSÁG: Leáll a Volvo svédországi gyára

<p>Csökkenti termelését a Volvo svédországi gyárában - közölte a cég szóvivője pénteken. Maria Bohlin hozzátette, hogy februárban egy hétre leáll a gyártás a göteborgi üzemben. Hogy pontosan mennyivel csökkenti a termelést a cég, arról nem beszélt a szóvivő. Korábbi sajtóinformációk szerint havi 5000-rel mérsékelnék a gyártást. A svéd üzemben 2007-ben havonta átlagosan 16 ezer autót szereltek össze.</p>

Maria Bohlin a gazdasági helyzettel indokolta a vállalat lépését. "Nehéz idők járnak az autóiparban. Egyelőre pedig nem látjuk a fordulatot a megrendelésekben."A Volvónak Svédországban 17 ezer alkalmazottja van. Tavaly világszerte 4600 állást szüntetett meg, ebből több mint 2700-at odahaza. A gyártót 2008-ban érzékenyen érintette a magas üzemanyagár, mert járművei iránt visszaesett a kereslet.

A Volvo egyébként a komoly gondokkal küzdő amerikai Ford tulajdonában van. A detroiti óriás 1999-ben szerezte meg a svéd prémium autógyártót. Ám decemberben már azt fontolgatta a válság miatt, hogy eladja utolsó külföldi presztízsmárkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!