Foci vb 2022 döntő

2022.12.18. 19:01

Argentína a világ trónján

A vasárnapi fináléval befejeződött a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság.

ÉM

France's players celebrate after Argentina's midfielder #11 Angel Di Maria scored their team's second goal during the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Fotó: AFP

A kezdés előtt közös volt a két finalista válogatottban, hogy korábban kétszer-kétszer nyertek vb-aranyérmet: Argentína 1978-ban és 1986-ban, Franciaország 1998-ban és 2018-ban jutott fel a világ csúcsára. Döntőt a dél-amerikaiak háromszor (1930, 1990 és 2014) vesztettek el, a gall kakasosok csak egyszer, 2006-ban. Tehát a tét az volt: melyikük lesz harmadszor is világbajnok? Az argentinoknál bevonult a pályára a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, aki ezzel megelőzte a korábbi magyar szövetségi kapitányt, a német Lothar Matthäust, ugyanis 26. világbajnoki mérkőzését vívta.

Szuper Di María

Az 5. percben Mac Allister célozta be a francia kaput, azonban lövése során a labda középre tartott, így azt Lloris biztosan fogta. A dél-amerikaiak voltak mezőnyfölényben, a 8. percben De Paul próbálkozásába Varane ért bele, szöglet lett az eset vége. A 14. percben a ,,gallok" a bal oldalon ,,okoskodtak", de lövésig nem jutottak, három perccel ezután Di María 15 méterről nagyon fölé durrantott. Tizenkilenc percet követően volt francia lehetőség, egy szabadrúgás, de Giroud szabálytalan volt, mikor érkezett a beadás. A 21. percben Di María tört be a 16-oson belülre a bal oldalon, Dembélé fellökte, még talán akasztotta is, a játékvezető büntetőt ítélt. A pontrúgást Messi végezte el, és ballal, laposan a bal alsó sarokba lőtt (1-0, ez volt a vb-n a hatodik találata, a negyedik 11-esből). A játékszer ezután is jószerével az argentinoknál volt, a franciák nem egyszer a térfelükön védekeztek, majd a 36. percben tanári kontrát vezettek a ,,gauchók": Messi indította Álvarezt, aki Mac Allisterhez játszott, majd ő laposan középre adott, az ott érkező Di María pedig 8 méterről ballal, előtte a játékszert Lloris mellett (2-0). Nem várt a szünetig a cserékkel, a 41. percben kettőt váltott Deschamps, Mbappé maradt az elől lévő sztárok közül. Mindenféle statisztikai adatban jobb volt Argentína az első félidőben, és teljesen megérdemelten vezetett két góllal.

Óriási két perc

Az addigiak alapján nehezen lehetett elképzelni fordulatot, bár biztos volt, hogy ,,valamit" azért igyekeznek kitalálni Griezmannék. Ezzel szemben, az 50. percben ismét a Messiék alkottak, Di Maríához passzolt, aki ballal balról középre emelte a labdát, De Paul jobbal félfordulatból a kapushoz lőtt. Visszább álltak az argentínok, gurigáztak a franciák, de továbbra is hiányoztak a címvédőtől a kapuralövési kísérletek. Nem volt túl nagy tempó, de a jó pár tízezer dél-amerikai szurkolót ez nem zavarta, miközben Messi helyzet jött, de Rabiot éppen jól, jókor csúszott be. A 71. percben Mbappé birkózott ki magának lövési lehetőséget, de sokat tévedett. Újabb kettőt cserélt a franciák szövetségi kapitánya, ez már amolyan minden-mindegy alap volt. Az argentinok kiválóan védekeztek, s ha kellett, ,,jegelték" a labdát, azonban Otamendi a 79. percben lebirkózta a 16-oson belül Kolo Muanit, büntető. Mbappé a jobb sarokba lőtt (2-1), és elkezdtek focizni a franciák. És mi történt! Két percen belül Mbappé kapott egy remek labdát és kapásból, 14 méterről a bal alsó sarokba bombázott (2-2).

Ráadás, majd büntetők

Mentek a franciák, de Llorisnak is kellett egy óriásit mentenie, nem dőlt el, hosszabbítás következett. A ráadásra nagyon kellett még az erő, és a koncentráció, ám mindkettő azért már nem volt a legmagasabb szinten. Biztos volt, hogy egy hiba, kihagyás sokba kerülhet, a 105. percben az argentinok rendeztek tűzijátékot, és L. Martíneznek is volt egy ziccere, ám maradt a döntetlen. A hosszabbítás második félidejében, a 108. percben Lloris védett óriást, a labda Messi elé pattant, aki két méterről kapura lőtt, Upamecano pedig már csak a gólvonal mögül tudott tisztázni (3-2). A 117. percben Mbappé lövésébe Montiel kézzel beleütött a 16-oson belül, újabb büntetőt kaptak a franciák, Mbappé természetesen ezt is berúgta (3-3). A végjátékban akadtak óriási lehetőségek, de ezekkel egyik csapat sem tudott élni, így jöhettek a büntetők: Mbappé (0-1), Messi (1-1), Coman (kihagyta), Dybala (2-1), Tchouaméni (kihagyta), Paredes (3-1), Kolo Mouani (3-2), Montiel (4-2). Argentína harmadszor lett világbajnok.

Argentína – Franciaország 3-3 (2-2, 2-2, 2-0) – büntetőkkel: 4-2

Loszail Stadion, 88 966 néző. V.: Marciniak (lengyel).

Argentína: E. Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), E. Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, J. Álvarez (L. Martínez, 102.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konate, 113.), Upamecano, T. Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Sárga lap: E. Fernández (45.+7.), Acuna (90+8.), Paredes (114.), Montiel (116.), ill. Rabiot (55.), Thuram (87.), Giroud (kispadon, 90+5.).

Gólszerző: Messi (23. – 11-esből, 108.), Di María (36.), ill. Mbappé (80. – 11-esből, 82., 117. – 11-esből).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!