FM: Magyarország is fellép a vadon élő fajokkal folyó illegális kereskedelem ellen

Budapest – Magyarország támogatja a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének visszaszorítására vonatkozó, Európai Bizottság által készített cselekvési tervet, és elkötelezett annak végrehajtásában – közölte a Földművelésügyi Minisztérium a környezetvédelmi világnap alkalmából vasárnap az MTI-vel.

A szaktárca emlékeztetett, hogy a vadon élő fajok jogellenes kereskedelme nem új jelenség, jellege és hatásai azonban nagymértékben megváltoztak az elmúlt évek során.

Magyarország 1985 óta részese a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménynek (CITES), melynek előírásait a Földművelésügyi Minisztérium következetesen végrehajtja, a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a rendőrséggel és az állat- és növény-egészségügyi hatósággal együttműködésben.

Magyarország megakadályozza az illegális eredetű tranzitszállítmányok belépését az EU területére és az országban elő fajok jogellenes forgalomba hozatalát, illetve ellenőrzi a vadon élő állat- és növényfajokból készült importtermékeket.

A környezetvédelmi világnap célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. 2016-ban a világnap témájává a vadon élő növény- és állatfajokkal folyó illegális kereskedelem elleni fellépést választotta az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ). 1972-ben június 5-e, az első környezetvédelmi világkonferencia kezdőnapja volt, amelyet még abban az évben világnappá nyilvánítottak – olvasható a közleményben.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s