Helyi közélet

2010.01.30. 16:58

Kleopátra, benne cigányvonallal

<p>Miskolc - Kleopátra Rockmusical. Így néz ki a cím. Együtt a műfaji megjelöléssel. A darab létrehozója Szegedi Dezső és Horváth Zsolt, az előadásé rajtuk kívül további harminchárom romano teatrós.</p>

A Romano Teatro kulturális egyesületként működik. Miskolci, de nem csak miskolciakat, és neve ellenére nem csak cigány színjátszó, éneklő, zenélő, táncoló amatőr művészeket tömörítő társulat. Szegedi Dezső színész alapította 2005-ben. Az egyesület vezetője Horváth Zsolt, aki darabjaik zenéjét szerzi. Az író: Szegedi Dezső, aki művészeti tanácsadóként is segíti a munkát.

A Romano Teatro számos bemutatón – saját produkción –, sok fellépésen van túl. Tavaly megkapták Miskolc város Nívódíját.

Mielőtt rátérnénk következő bemutatójukra – és további terveikre –, tekintsünk egy kicsit vissza. A La Mancha lovagjával kezdődött, majd jött két saját darab (Szegedi Dezső – Horváth Zsolt, miként azóta is), a Legendák leszármazottai című musical, és a szintén musical Átok és szerelem. Majd: Borisz Vasziljevtől a Csendesek a hajnalok, azután saját Antigonéjuk, ami rockmusical.

Csoportos és egyéni díjaikat hosszan sorolja honlapjuk – romanoteatro.extra.hu –, a legtöbbet Horváth Adrienn érdemelte ki. (Most is ő lesz a címszereplő.)

A legtöbb fellépésük itthon, Miskolcon volt, főleg az Ady Művelődési Házban, de a színházban, a Diósgyőri várban, a Művészetek Házában, továbbá a város és a megye, sőt, az ország határain túl is tapsoltak már nekik.

Az említett létszámba (35) beletartoznak a Pixys Táncstúdiónak (vezetője Molnár Ágnes) az előadásaikban közreműködő tagjai. Pluszban „jön” hozzájuk hat zenész: három vonós, két billentyűs, egy énekes.

Minimális pénzből hozzák létre produkcióikat, olykor csurran-cseppen valami pályázati nyerés, de ne gondoljon senki milliókra.

Talán nem kell hangsúlyozni, létük milyen fontos. Azoknak, akik a csapatot alkotják, akik rendszeresen próbálnak, közösséggé formálódtak, akik nemcsak barátai, értői, hanem művelői a művészetnek, és persze azoknak, akik látják őket. Közülük elsősorban azoknak a cigány fiataloknak, gyerekeknek, akiknek talán éppen egy Romano Teatro-előadás nyitja fel a szemét: ezt is lehet, így is lehet.

A Kleopátrában is van „cigányvonal”, direkt így találta ki Szegedi Dezső. Megcsavarja az ismert történetet, talán nem követünk el indiszkréciót, ha eláruljuk: nála Kleopátra nem hal meg. (Mármint nem a kígyómarás következtében. Amúgy történészek is kétségbe vonják, hogy úgy lett volna.) És: cigányok mentik meg, mentik ki. Korábbi darabjaikban 12 körüli dal hangzott fel, most 19 van készen, lehet, hogy kicsit „szűkíteni” kell. Sok idő már nincs rá, mert március 6-án (este 7-től) premier a miskolci Művészetek Házában.

A címszereplő nevét már leírtuk, álljon itt még Bitó Norberté (Caesar), Román Alexé (Octavianus) és Horváth Gyuláé (Potinus).

Ami pedig a közeljövő terveit illeti: szeretnék közösségi térré tenni állandó helyüket, az Árpád utca 2. számú helyiséget, olyanná, ahol sokféle művészeti ág művelői találkoznának egymással. Azután: filmforgatás (a forgatókönyv szinopszisa készen van, sőt, már tévésorozatban is gondolkodnak az alkotók, a téma ez alkalommal is „cigányos”, időutazással a mából az ókorba, majd vissza.) És még egy: kétéves képzést szeretnének indítani az egyesület égisze alatt, három szakmában: színész II., vers- és prózamondó, szinkronasszisztens. Együttműködve a mellettük levő oktatóstúdióval.

Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában