FM: az agrárminiszter egyeztetett a Tej Szakmaközi Szervezettel

Budapest – A rendkívüli tejpiaci helyzetre való tekintettel Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb egyeztetést folytatott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT)képviselőivel csütörtökön Budapesten a szaktárcánál – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a találkozóra annak érdekében került sor, hogy áttekintsék a tejpiaci válság Magyarországra gyakorolt hatásainak kezelési lehetőségeit.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a gazdák likviditási helyzetének javítását célzó, minden aktív tejtermelő számára elérhető európai uniós válságtámogatás esetében Magyarország élt a nemzeti kiegészítés lehetőségével, és nemzeti forrásból száz százalékos támogatás-kiegészítést nyújtott az uniós kifizetések mellé. A termelők gyors pénzügyi megsegítése ezzel a 6 milliárd forinttal különösen fontos volt, tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság eddigi válságkezelési intézkedései érdemben nem javították a piaci helyzetet.

A tejtermelők ideiglenes nemzeti támogatásának kifizetését követően is folytatódik a párbeszéd az FM és a TTT között. A tárca még április elején a kormány elé kívánja terjeszteni az átfogó tejágazati stratégiáját, melyet a szakmai szervezetek javaslatainak felhasználásával állított össze – írták.

Az FM közleménye szerint Mélykuti Tibor, a TTT elnöke köszönetet mondott a válságtámogatás és a száz százalékos nemzeti kiegészítés gyors kifizetéséért, de elmondta azt is, hogy a tejpiaci válság fő okai továbbra is fennállnak. A TTT álláspontja szerint a megtermelt tej elhelyezéséhez, és a termelés stabilizálásához elsősorban a belső piac átformálására, az importnyomás csökkentésére, valamint a hozzáadott érték növelésére lenne szükség.

Fazekas Sándor jelezte az egyeztetésen, hogy a közeljövőben párbeszédet kezdeményez a kereskedelmi szereplőkkel a hazai tej- és tejtermék-fogyasztás növelése érdekében, illetve lehetséges szerepvállalásukról a válságos piaci helyzet áthidalásában – olvasható az FM közleményében.

– MTI –