Friss hírek

2009.09.22. 08:23

TECHNIKA - Senki sem akar fára mászni - muszáj gépesíteni a kókuszdiószedést Indiában

<p>Indiában féléves pályázatot írtak ki a kókuszdió-szüretelés gépesítésére. A hagyományos kézi szedés ugyanis egyre nagyobb gond, mert fogytán vannak azok, akik még tudnak vagy akarnak fára mászni.</p>

A déli Kerala állam helyi kormánya 1 millió rúpia (3,8 millió forint) pályadíjat tûzött ki a legsikeresebb feltalálónak, és segítséget ígért a gép kereskedelmi forgalomba hozásához is.

A gépnek olyannak kell lennie, hogy a 30 méter magas kókuszpálmák mellett is biztonságosan lehessen üzemeltetni, méghozzá kis családi gazdaságokban és nagy ültetvényeken egyaránt. További elvárás, hogy ne kelljen hozzá különleges képesítés, vagyis nõk és öregek is használhassák.

India a világ legnagyobb kókusztermelõje évi 13 milliárd darabbal.. A forgalom értéke 60-80 milliárd rúpia (230-300 milliárd forint) között mozog.

Az indiai termés közel felét, évi 5,6 milliárd diót Kerala államban termesztik. A kókuszdióiparban 3,5 millió család van érintve közvetlenül vagy közvetve. Az évi 6-8 szüretet kézzel végzik., amihez fel kell mászni a 10 emeletnyi magas kókuszpálmákra.

De ma már egyre kevesebben értenek ehhez. Hagyományosan az alacsony kasztba tartozó Paravan törzs tagjai szedték a kókuszdiót, a tudás apáról fiúra szállt.

Ma viszont kevesebb gyerek születik, és azok is több iskolát végeznek, és magasabb társadalmi státuszú munkát akarnak végezni.

A munkaerõhiány miatt a kókuszszedõ napi keresete az elmúlt néhány év alatt háromszorosára, 300 rúpiára (1.140 forint) nõtt. Ez már magasabb ugyan, mint egy fizikai munkás átlagos bére, de jócskán elmarad az idegenforgalomban vagy a pénzügyi szolgáltató szektorban elérhetõ fizetésektõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!