Floralia Gorsiumban

Floralia, a tavasz ünnepe kezdõdik a Tác melletti Gorsiumban szombaton. Antik környezetben az ókorhoz szorosan kapcsolódó korhû, jelmezes bemutatókkal színesített programok várják a látogatókat két napon át. Akik elmennek, átélhetik az ókori rómaiak hétköznapjait.

Az idei Floraliára több rendhagyó elõadással készül a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, sok hagyományõrzõ egyesület részvételével. A Mithras- vallás szertartásait dramatikus játék kelti életre, de a rómaiak ellenségével, a keltákkal is meg lehet ismerkedni. Ezeken kívül sok más mellett bemutatják a kétezer évvel ezelõtti római polgári élet öltözködési kultúráját, a ruhákat fel is lehet próbálni. A résztvevõk megtudhatják, mit ettek a rómaiak, bográcsban készülnek az ételek, miközben mesélnek az alapanyagokról. Az ételeket meg is lehet kóstolni.

Flora temploma felszentelésének ünnepe (Kr.e. 238) minden évben a tavasz köszöntése az antik Rómában, így a római kori település romjain, Gorsiumban is. Minden évben a Floraliaval kezdõdik a látogatási szezon .

Gorsium Pompeii után a 2. legnagyobb, egybefüggõ tömbben feltárható és bemutatható római kori település Európában. 28 hektár parkban 6 hektár romkert található. A romokat kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül, római kõemlékekkel, sírkövekkel és 1200 fõt befogadó, görög-római jellegû színháztérrel.

Részletes program: www.szikm.huSporthírek