Flash mob a modern kori rabszolgaság ellen Miskolcon

A modernkori rabszolgaság ellen tiltakoztak Miskolcon
A modernkori rabszolgaság ellen tiltakoztak Miskolcon - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Meghökkentő módon kívánja felhívni a figyelmet modern kori rabszolgaságra az Anthropolis Egyesület. Aktivistáik szombaton a miskolci Széchenyi és Szentpáli utca kereszteződésében flash mob keretében rabszolgavásárt rendeztek, amelyen licitálni lehetett az aktivisták által alakított rabszolgákra.

Mint megtudtuk, a 2002-ben alapított Anthropolis Antropológiai Közhasznú Egyesület kiemelt céljai a globális egyenlőtlenségek és igazságtalanságok elleni küzdelem és a kritikus globális állampolgári attitűd elfogadtatása.

Az egyesület adatai szerint a mai Magyarországon – hivatalos becslések alapján – 36 ezer ember él rabszolgasorban, amivel Európában a 3. helyen állunk. A látencia óriási, a bejelentett esetek száma évente nem éri el a százat. A rabszolgák jelentős része a hazai vagy nemzetközi emberkereskedelem révén válik áldozattá. Az emberkereskedők kihasználják, hogy az áldozatok többsége nagyon nehéz körülmények között él, és akár jelentős kockázatot is hajlandó vállalni a boldogulás reményében. A hazai kutatások alapján főként prostitúcióban, adósrabszolgaként és szerződéses rabszolgaként élnek az áldozatok, köztük elsősorban nők és gyermekek. Az áldozatok legalább negyede 18 évesnél fiatalabb.

ÉM-SZB


demonstracio-15-aj