Fizetnie kell a Markosovszky Kórháznak – egyelõre nincs meg a forrás

69 dolgozójának összesen 16 millió forint ügyeleti díjat kell fizetnie a szombathelyi Markusovszky Kórháznak. A dolgozók még 2006-ban indítottak pert az elmaradt ügyeleti díjakért és a kamatokért. A kórház vagy hitelt vesz fel, vagy a már most is tetemes szállítói tartozás terhére fizet – tájékoztatta szerdán a Független Hírügynökséget a Markosovszky Kórház gazdasági igazgatója.

70-80 millió forinttal tartozott január végén a Markusovszky Kórház a szállítóinak. Az összeg február végére várhatóan tovább növekszik, mert a bíróság jogerõs ítélete alapján az egészségügyi intézménynek ki kell fizetnie az elmaradt ügyeleti díjakat.

A pert 69 dolgozó kezdeményezte. Kezdetben 80 millió forintot követeltek, ebbõl ítélt meg 16-ot a bíróság. A döntés jogerõs, a kórháznak még ebben a hónapban fizetnie kell.

Természetesen jogkövetõ lesz a Markosovszky Kórház, azaz idõben megkapják a pénzüket a pereskedõ dolgozók. Két lehetõségünk van: vagy hitelt veszünk fel, vagy a szállítói tartozásunk emelkedik 100 millió forint körüli összegre. Még nem döntöttük el, hogy melyik megoldást választjuk a dolgozók kifizetése érdekében – mondta Csuka Lajosné gazdasági igazgató. Hozzátette: arról még szintén nem döntöttek, hogy mi lesz azokkal a dolgozókkal, akik lojálisak voltak a kórházhoz és nem pereltek, viszont ugyanúgy járna nekik pénz. A gazdasági igazgató szerint a jelenlegi pénztelenségben nincs is értelme felmérni, hogy mennyi ügyeleti díjjal adós a kórház, mert úgysem tudnának mindenkinek fizetni.