Fizetni a gyógyulásért, az életért?

Fizetni a gyógyulásért, az életért?
Ha a törvénymódosító javaslatból valóság lesz, a jelenleg ingyenes sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akiknek nincs biztosítotti jogviszonya, mivel nem fizettek maguk után járulékot.

A javaslat szerint az e kategóriába tartozó betegek kórházból, illetve rendelőből történő távozásuk után postán kapnák meg a számlát arról, menyiért nyerték vissza egészségüket.

A gyógyítók az egészségbiztosítási pénztártól mindenképpen megkapnák a nekik járó összeget, kérdés csak az, nekik fizetnek-e, s ha igen, mikor .

Jónak tartom az ötletet, mert évről évre növekvő kiadásaink között jelentős tétel a sürgősségi ellátásért a kórházaknak, rendelőintézeteknek kifizetett összeg, benne az a tétel, amelyet olyan betegek után utalunk, akik járulékfizetési kötelezettségeiknek nem tesznek eleget, ha úgy tetszik, lógnak a rendszeren.  – mondta kérdésünkre válaszolva dr. Pataki László, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

–Tény ugyanakkor, hogy az egészségbiztosítási pénztárak az egészségbiztosítási alap forrásoldalát nem ismerik, azt az APEH tartja nyilván, így nincs közvetlen hivatalos információjuk arról, ki az a biztosított, aki nem fizeti a tb-járulékot. A TAJ-kártya megléte e téren önmagában még nem jelent semmit, mivel az a járulékfizetést nem, csak azt bizonyítja, hogy az illetőnek a tb-vel biztosítási jogviszonya van.

A kormánytervezet értelmében az ellátás nincs veszélyben, hiszen az orvosok a beteget, nem pedig a  jogviszonyát nézik: a sürgősséggel orvoshoz kerülő betegeknél a gyógyítás, az állapot stabilizálása, a beavatkozás marad az elsődleges szempont: a problémát, nem pedig a jogviszonyt kell mielőbb tisztázniuk.

Lépcsők és ellátások

Az úgynevezett háromlépcsős egészségügyi ellátórendszerről a kormány száz lépés programjában lehetett először hallani. Az első csoportba az állam által garantált ellátásokat, az emberi jogon járó juttatásokat sorolták, amelyek minden állampolgárnak térítésmentesen járnak.

A másodikba a biztosítási jogviszony alapján igénybevehető ellátások tartoznak, amelyek csak azoknak járnának ingyen, akik fizetik maguk után a járulékot.

A lépcső harmadik foka az úgynevezett extra-szolgáltatások köre, amelyek magánbiztosító, vagy különdíj ellenében járnának azoknak, akik például a különszobát vagy a luxusellátást is képesek megfizetni.

– Kovács Éva –