Nagyvilág

2013.03.07. 17:25

Odébb költöztetnek egy lappföldi bányavárost Svédországban

Stockholm, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - Költözik a Svédország északi csúcsán fekvő Kiruna nemzetközi hírű bányaváros: szakemberek "odébb tolják" és újraépítik.

Stockholm, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - Költözik a Svédország északi csúcsán fekvő Kiruna nemzetközi hírű bányaváros: szakemberek "odébb tolják" és újraépítik.

A "költöztetésre" kiírt pályázat győzteseként a stockholmi székhelyű White építőipari céget hirdették ki a héten.

A lappföldi Kiruna városát a XX. század elején alapította az LKAB svéd bányatársaság igazgatója, Hjalmar Lundbohm. A jellegzetesen észak-skandináv stílusú város nemzetközi hírneve a vasércbányászatból származik.

A mai városközpontot hamarosan elérik a bányaüregtől származó repedések, a svéd bányászati cég ugyanakkor továbbra is ki akarja aknázni a vasércet. A város alapja gyenge, rezeg a föld alatta. Ezért a városi templomot, a városházát és több száz, XX. század elejei, ma már muzeális értékűnek számító bányászlakást és számos modernebb lakóházakat a város központjából el kell költöztetni, új helyet kell biztosítani.

Nemcsak az LKAB cég, hanem több más nemzetközi bányatársaság is több mint 100 éve termel ki vasércet Kirunában, a világ leggazdagabb vasérclelőhelyén.

Mivel a svéd bányászat újra fénykorát éli, az áttelepítendő bányavárost is újra kell tervezni - mondták a nyertes cég képviselői a svéd rádióban. Új vasútállomással, repülőtérrel, különböző turisztikai vonzerővel kívánja a White cég a várost vonzóbbá tenni.

Kiruna vezetése hét éve tartja napirenden a költözés és újraépítés tervét, amelyet várhatóan 2018-ban kezdhetnek el kivitelezni a pályázat nyertesei.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!