Fizetésképtelenné vált Szigetvár önkormányzata.

Adósságrendezési eljárást kért a Baranya Megyei Bíróságtól az önkormányzat csõd közeli helyzete miatt Szigetvár alpolgármestere. A városnak 55 millió forint 90 napon túl lejárt tartozása van, miközben a számláján nincs pénz. A bíróság várhatóan egy héten belül dönt egy pénzügyi biztos kijelölésérõl. Vészköltségvetést kell készíteni, minden fejlesztést leállítanak és csak a kötelezõ feladatokra költhetnek mindaddig, amíg a város ki nem fizeti összes adósságát. Magyarországon ilyenre még egyetlen önkormányzatnál sem volt példa.

Szigetvár polgármestere, Paizs József január végén hunyt el. Dr.. Rodek Gyula alpolgármester (MSZP) ezt követõen vette át a város vezetését. A Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta: február elején értesült arról, hogy a városnak 55 millió forint 90 napon túl lejárt tartozása van. Mint elmondta: a törvény szerint ilyen esetben nyolc napon belül adósságrendezési eljárást kell kezdeményeznie az illetékes bíróságnál. Az errõl szóló levelet kedden küldte el a Baranyai Megyei Bíróságnak.

Mint az alpolgármester elmondta: a bíróság ilyen esetben egy pénzügyi biztost jelöl ki az önkormányzathoz. Ettõl kezdve minden önkormányzati kifizetést a biztosnak kell ellenjegyezni. A városnak vészköltségvetést kell készítenie, mely csak az alapfeladatok ellátásáról rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy veszélybe kerülhet azoknak a városi intézményeknek a további sorsa, melyeket önként vállalt feladatként mûködtet az önkormányzat. Így végsõ esetben akár be is zárhat a könyvtár, a zeneiskola és a középiskola. Az alpolgármester szerint 150 ember munkahelye került ezzel veszélybe.

A Fidesz önkormányzati képviselõje, Fazekas Róbert szerint ugyanakkor az alpolgármester lehetetlen helyzetbe hozta a várost azzal, hogy adósságrendezési eljárást kért. A képviselõ a Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta: amíg van rá mód tárgyalni kellene a hitelezõkkel és megegyezni velük, hiszen nekik is ez az érdekük.

Dr. Rodek Gyula azt mondta: a bíróság várhatóan egy héten belül jelöli ki a pénzügyi biztost. Ha ez alatt az egy hét alatt az önkormányzatnak sikerül megoldást találni lejárt tartozásai rendezésére, akkor még felfüggeszthetik az eljárást. Az alpolgármester szerint azonban erre kevés az esély.