Fizess, ha tudsz!

Fizess, ha tudsz!
Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után vagyunk egy héttel. Sokan már átadták magukat a gondtalan pihenésnek, vagy az albérletkeresés örömeinek (gyötrelmeinek), mások még a pótfelvételi lehetőségeket tanulmányozzák. Sokan vetik fel: valahogy nem igazságos, hogy a pótfelvételi eljárásban már csak önköltséges képzésekre lehet jelentkezni. Hegyi Erika jegyzete.

Hiszen nyilvánvaló, hogy a legtöbb egyetem, főiskola nem töltötte fel az állami ösztöndíjas kereteit. Különösen azon diákok esetében lehetne kivételt tenni, akik jó eredménnyel érettségiztek, magas a felvételi pontszámuk, csak szerencsétlenségükre épp olyan szakokat jelöltek meg, ahol a központilag megállapított pontszámok az egekbe szöktek. A felsőoktatás döntéshozói azonban egyre inkább úgy gondolkodnak: aki tanulni akar, fizessen. Hogy emiatt hány értelmes, tehetséges fiatal esik ki a felsőoktatásból, arról nem készült statisztika, mint ahogy arról sem, hogy milyen áldozatok árán tudják elvégezni a szegényebb családokból érkező diákok az egyetemet vagy főiskolát.

Nyilván lesz jövőre is felvételi időszak, próbálkozni lehet újra, de ki tudja, akkor épp hány fizetős hallgató kell majd a felsőoktatásba.

És ki tudja, vonzóak lesznek-e azok a képzések, amelyekre alacsony pontokkal is be lehet jutni.

– Hegyi Erika –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s