Fix sebességmérők a főváros útjain – RTL Híradó

Megvan a lista, az RTL Híradó megtudta, hol telepítene fix, éjjel-nappal működő sebességmérőket a Fővárosi Önkormányzat Budapesten. Azt mondják, azokon az utakon, ahol túl sokan sérülnek meg száguldozó autósok miatt. Most abban bíznak, hogy a sebességmérők visszafogják a tempót.

A listán a legveszélyesebb útszakaszok vannak. Itt sérülnek meg legtöbben olyan balesetekben, amelyek oka a gyorshajtás. A Váci út, a Szentendrei út, a Pesti út, az Árpád út és még hat olyan úrvonal, ahol éjjel-nappal működő, fix traffipaxok mérnék a sebességet. Olyanok, mint az autópályákon.

Lesznek úgynevezett mobil egységek is. Ezeket – körülbelül 40 sebességmérőt – változó helyeken állítanák fel. A főváros tervei szerint a munkát közterület-felügyelők végzenék, magáncégek nélkül.

Danielisz Béla, a Fővárosi Önkormányzat bűnmegelőzési tanácsnoka azt mondta, hogy a közterület-felügyelő hivatalos személy, el is tudja látni a feladatot, a fényképéket online-módon a rendőrégre kell továbbítani, ők folytatják le a közigazgatási eljárást.

A befizetett bírságok az államkincstárba kerülnek. Azon a rendőrség, illetve az önkormányzat osztozik majd. Valójában az így befolyó összegből működtetnék a rendszert.

A bűnmegelőzési tanácsnok szerint optimális esetben jövő év január elsejétől működhetnek a sebességmérők – ehhez a rendőrséggel és Nemzeti Közlekedési Hatósággal kell még egyeztetniük.