Fitch: Közép-Kelet-Európa megtorpan, Magyarországon és Csehországban nem lesz idei növekedés

London, 2012. május 16., szerda (MTI) – A tavalyi ütem felére lassul a tíz közép- és kelet-európai EU-tagállam átlagos gazdasági növekedése az idén, és a térségi átlagon belül a magyar és a cseh gazdaságban nem lesz növekedés – jósolta szerdán Londonban ismertetett átfogó régiós előrejelzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő által összeállított új prognózis szerint a 2004-ben, illetve 2007-ben uniós taggá vált közép-kelet-európai országok hazai összterméke (GDP) 2012 egészében, súlyozott átlagot számolva 1,6 százalékkal növekszik a tavaly mért 3,1 százalék után. A Fitch Ratings londoni közgazdászai ezt azt előrejelzésüket arra a véleményükre alapozták, hogy az euróövezet – a közép-kelet-európai régió fő kereskedelmi partnere – az idén várhatóan recesszióban lesz.

A Fitch várakozása szerint a valutauniós gazdaság teljesítménye a 2011-ben elért 1,5 százalékos növekedés után 2012-ben 0,2 százalékkal csökken.

A hitelminősítő azt jósolja, hogy a tíz vizsgált közép-kelet-európai EU-tagország közül az idén nyolcnak a gazdasága így is növekszik, Csehországban ugyanakkor a GDP-érték stagnál, Magyarországon pedig 0,5 százalékkal visszaesik 2012-ben.

A City elemzői közösségében ugyanakkor vannak ennél jóval borúlátóbb növekedési prognózisok is a közép-kelet-európai térségre.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó piaci közgazdászai a térség több országa által e héten közzétett előzetes GDP-becslések számsorait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a közép-kelet-európai régió növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól jelentősen elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket.

A Capital Economics ennek alapján Oroszországban 3 százalékos, Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt fél százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.

A Fitch Ratings szakértői szerdai londoni elemzésükben kimutatták, hogy 2011 végéig a tíz térségi EU-tagállam közül csak Lengyelország és Szlovákia GDP-értéke emelkedett vissza – szezonális kiigazítással számolva – a pénzügyi válság előtt, 2008 első negyedében mért csúcsszintre.

Az e szinttől még elmaradó régiós országok között is nagyon jelentősek azonban a különbségek: Csehország és Bulgária gazdasági teljesítménye is már csaknem a válság előtti szinteken jár, Lettországé azonban még mindig hozzávetőleg 15 százalékponttal alacsonyabb a 2008 elején mértnél.

A hitelminősítő jelenlegi alapeseti előrejelzése az, hogy a legnagyobb eurógazdaság, Németország GDP-növekedése az idén 0,7 százalékra lassul a tavalyi 3,1 százalékról, és 2013-ban is csak 1,6 százalékra gyorsul vissza. A Fitch szerdai londoni prognózisa szerint ez azt is jelenti, hogy a közép-kelet-európai országcsoport exportnövekedési üteme az idén “markánsan” lassul, és jövőre is csak részbeni élénkülés várható.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy a térség egésze rövid távon jelentősebb hasznot tudna húzni abból, ha exportját a világgazdaság dinamikusabb régiói, például Ázsia felé irányítaná át. Jóllehet a Kínába irányuló export részaránya az elmúlt években széleskörűen bővült, Kína azonban továbbra sem jelentős kereskedelmi partnere Közép-Kelet-Európának, és ebben a tekintetben a felzárkózó európai gazdaságok lemaradtak Nyugat-Európa mögött – áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

Ez alól Szlovákia a részbeni kivétel, mivel a szakosított szlovák autóipari termelés lehetőséget teremtett a térnyerésre a gyorsan növekvő kínai járműszektorban, ám Szlovákia exportjában is mindössze 2,6 százalék volt tavaly a kínai piac részesedése – hangsúlyozták a Fitch Ratings szakértői.

– MTI –