FISZ: a diákok emelnének a ponthatárokon

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) hétfőn közzétett kutatása szerint a középiskolások is egyetértenek azzal, hogy 160-ról 200 pontra kell emelni a felvételi minimumot a felsőoktatásban. Ezt eredetileg a Magyar Rektori Konferencia (MRK) kezdeményezte tavaly decemberben. 2007-ben a 144 pontos rendszerben még 78, az új, 480 pontos rendszerben 160 pont volt az alsó határ. A színvonal csökkenésétől tartva már ekkor egyre többen fogalmaztak meg aggályokat, hiszen sok diák már 40 százalékos teljesítménnyel bekerülhetett egyetemre vagy főiskolára.

A tavalyi év tapasztalatai alátámasztják a diákok elvárásait. 2008-ban egy átlagos felvételiző 343 pontot ért el, és egy szakon sem kellett a maximumot teljesíteni. Kiemelkedő, 475-ös ponthatár egyedül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán volt, de a diákok 85 százaléka így is pótfelvételi nélkül jutott be a választott egyetemre vagy főiskolára.

Az idén felvételizők optimisták. A FISZ felmérése szerint 73 százalékuk hisz benne, hogy az érettségi évében felveszik, és további 20 százalékuk gondolja, hogy legkésőbb az érettségit követő évben bekerül valamelyik felsőoktatási intézménybe. Mindössze 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem számít sikeres felvételire. A bejutással kapcsolatban legbizakodóbbak a műszaki (86 százalék), jogi és igazgatási (81 százalék), bölcsészettudományi (79 százalék), valamint orvosi (79 százalék) pályára készülő diákok.

A kutatás alapján a következő két évben egyébként a ponthatárok emelkedése a művészeti, orvosi, társadalomtudományi és informatikai szakokon várható, mivel ezek az ideinél jóval népszerűbbek lesznek, a jelenleg közkedvelt gazdasági terület azonban visszaesésre számíthat.