Finomítják a gyógyszerfelírási szabályokat – áprilistól büntetik az orvosokat

Az egészségbiztosítási pénztár szerint az orvosok 35 százaléka az átlagnál több vagy drágább gyógyszert ír fel a betegeinek. A szabályokat azonban még módosítják, így a korábbi tervekkel ellentétben nem januártól, hanem csak áprilistól büntetik a szabálytalankodókat.

A gyógyszergazdaságossági törvény szerint az orvosoknak az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legolcsóbbat kell felírni a betegeknek, és ettől csak indokolt esetben, illetve a páciens írásos kérése alapján lehet eltérni. A szabálytalanság miatt bírság róható ki, ami az OEP-től kapott támogatás 10 százaléka lehet maximum.
Az eredeti jogszabály szerint jövő januártól lehet büntetni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) május óta havi rendszerességgel értesíti az orvosokat gyógyszerfelírási gyakorlatukról, vagyis arról, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül többnyire milyen árfekvésűt választanak. A vizsgálat 35 különböző terápiás csoportra terjed ki, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a csontritkulás – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője.

Az OEP várja a visszajelzéseket, sok orvos panaszkodik is a rendszer hibáira.

A szabályokat, a számításokat finomítani fogják a tapasztalatok alapján, ezért a bírságolás kezdeti időpontját is módosítani fogják, előreláthatólag áprilisra – mondta Molnár Márk. A gyógyszergazdaságossági törvény módosítása jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt áll – tette hozzá.

Az eddigi tapasztalatok alapján az orvosok 35 százalékát lehetne büntetni, de ez az arány várhatóan csökenni fog a szabályok módosításával – mondta a főosztályvezető.