Finn újságírót perel a távozó szlovén kormányfő

Pert indít a távozó szlovén miniszterelnök egy finn televíziós újságíró ellen rágalmazás miatt – közölte kedden Janez Jansa ((e.: janez jansa))szlovén kormányfőt képviselő ügyvédei iroda. Magnus Berglund újságíró szeptember elsején a finn közszolgálati adón sugárzott riportjában azt állította, hogy a szlovén kormányfő kenőpénzt fogadott el egy finn fegyvergyártó cégtől.

Janez Jansa felkérte az ügyészséget, hogy indítsanak bűnvádi eljárást az újságíró ellen rágalmazás vádjával – áll a szlovén kormányfőt védő ügyvédi iroda közleményében. A cég közölte azt is, hogy a távozó miniszterelnök a közeljövőben magánvádas eljárást is indít majd Magnus Berglund ellen.

Berglund a YLE finn közszolgálati adón szeptember elsején sugárzott riportjában azt állította, hogy több szlovén tisztségviselő, köztük Jansa kenőpénzt fogadott el a Patria nevű finn fegyvergyártó cégtől egy üzletért cserébe. A finn cég 2006-ban 278 millió eurós (csaknem 70 milliárd forint) megrendelést kapott a szlovén államtól páncélozott katonai járművekre.

A finn újságíró értesüléseit tagadó Jansa már nem sokkal a riport után jelezte, hogy bíróság elé viszi az ügyet, ha Berglund és a finn televízió nem kér tőle bocsánatot. A botrány nagy szerepet játszott a szeptember 21-ei választások előtti kampányban. A választást az ellenzék nyerte meg.

A Patria szlovén üzletét, és egy másik, egyiptomi megrendelését jelenleg is vizsgálja a finn rendőrség – írta korábban a Helsinki Times című finn lap internetes oldalán.