Figyelmeztetik a turistákat – RTL Klub

Több utazási iroda levélben figyelmezteti a Budapestre érkező turistákat, hogy vigyázzanak március 15-én, és kerüljék el a demonstrációk helyszíneit. A budapesti szállodák vezetői attól félnek, hogy a következő hónapokban újra sokkal kevesebb turista jön Magyarországra, ha megint zavargások lesznek – hangzott el szerda este az RTL Klub Híradójában.

“Március 15-én a hivatalos ünnepi megemlékezések mellett valószínűleg tüntetések is lesznek. Az utazóknak azt ajánljuk, hogy kerüljék el a tömeggyűléseket és a spontán tüntetéseket. Tartsanak biztonságos távolságot a nagyobb rendőri erőktől is. Készüljenek fel arra, hogy a rendőrök igazoltatják Önöket.” – így szól a figyelmeztetés, amelyet több utazási iroda is elküldött levélben az ügyfeleknek. Több ország nagykövetsége is figyelmeztette honlapján a Budapestre látogatókat, hogy legyenek óvatosak március 15-én.

A négynapos ünnepre egyébként a vidéki szállodák teljesen megteltek, a pestiekben viszont még bőven van hely. Egy belvárosi szálloda igazgatója szerint viszont nem a figyelmezetések miatt nincs telt ház. Aczél György azt mondta, hogy néhány százalékkal egyébként is visszaesett a foglaltság.

Egy esetleges tavaszi zavargásnak ugyanolyan hatása lenne, mint a tavaly őszinek. Akkor a szállodák 30-50 százalékos kihasználtsággal működtek, és erre számíthatnának most is az üzemeltetők – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője.

A legtöbb országban egyébként ezekben a hetekben döntik el a turisták, hova mennek el nyaralni, vagyis esetleges budapesti zavargások elvileg ezt a döntést befolyásolnák.