Figyelmetlenségünk vámszedői a besurranók

Ismét besurranó tolvajok portyáznak Kisvárdán, ahol az utóbbi időben megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek arról szóltak, hogy nyitva hagyott teraszokról, garázsokból és házakból tűntek el kisebb-nagyobb értékek – mindössze pár perc leforgása alatt. Egy korábbi tanulságos bűnügyi történet [.doc – 20KB]

Csak míg kikísértem a vendégeket…, Csak kiléptem az udvarra…, Felmentem az emeleti ablakot bezárni…, Csak néhány percet telefonáltam…, Csak leszaladtam a kertbe… – rendre így kezdik mondandójukat a bejelentők.

Hívatlan látogatók

Ilyen esetekben gyakran lába kel az értékeinknek – fogalmazott Szilágyi Ildikó hivatalvezető, aki számos tanulságos történetet tudna mesélni a besurranók dolgát „segítő” magatartásunkról. Mert mi a szokás? Hazaérünk, aztán a táskánkat – benne pénzünkkel, fontos iratainkkal, mobiltelefonunkkal – felakasztjuk az előszobafogasra, ledobjuk az előtérben, illetve a folyosón. Esti teendőinket végezvén meg sem fordul a fejünkben, hogy valaki néhány röpke pillanat alatt – elfoglaltságunkat kihasználva – meglovasítja értékeinket. – Természetesen egy családi házban azt mégsem tehetjük meg, hogy hermetikusan bezárjuk magunk – ismeri el az őrnagy, aki azonban arra felhívta a figyelmet, hogy a lakótelepi lakásokban azonban csak egy bejárati ajtót kell(ene) tisztességesen bezárni, no meg a földszintieknek a nyitott ablakaikra ügyelniük.

Nem sírni – figyelni!

Ha elmegyünk otthonról, soha ne hagyjuk nyitva sem a szobai, sem a mellékhelyiségi ablakokat, egy szúnyogháló ugyanis nem nyújt védelmet a behatolók ellen – figyelmeztet az irodavezető.– Ha idegen vagy gyanúsan viselkedő személyeket látunk ólálkodni, próbáljuk meg mozgásukat nyomon követni, jellegzetességeiket megfigyelni, értékeink meglétét pedig ellenőrizzük. Értékeink megóvása elsősorban a mi feladatunk, a megfelelő vagyonvédelem a tulajdonos feladata. Nagyon sok esetben csak egy kis óvatosság, egy kis figyelmesség kellett volna a sértettek részéről, s akkor síratnák volt tulajdonaikat.

– Kovács Bertalan –