Járvány

2020.04.28. 06:02

New Yorkban meghosszabbítják a kijárási korlátozást

Több amerikai tagállam ugyanakkor megkezdte a mindennapi élet újraindítását.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtóértekezletén közölte: vasárnap 337 beteg halt bele a koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségbe. Mint fogalmazott: „ez csökkenés, de még mindig tragikusan magas arány”. Az újonnan kórházba szállított betegek száma nem emelkedik, de nem is csökken – közölte.

A kormányzó elmondta:

eddig 7500 emberen végeztek antitest-tesztet, amely 14,9 százalékban pozitív lett. Ez azt mutatja ki, hogy a vizsgált személy átesett-e már a fertőzésen.

Közölte azt is, hogy nagyobb számban lett pozitív a teszt a spanyolajkú és az ázsiai gyökerű amerikaiaknál.

Bejelentette, hogy egyeztetett Donald Trump elnökkel a szövetségi kormányzat által felállított tábori kórházak némelyikének járvány utáni működtetéséről is. Ezen tervek szerint az államban elővigyázatosságból még őszig fennmaradnának ezek az átmeneti kialakított kórházak arra az esetre, ha a járvány ismét fellángolna, ahogy azt egyes egészségügyi szakértők jósolják.

„Azzal számolunk, hogy ősszel ismét előfordulhat a Covid, vagy a Covid és a normális influenza együttes járványa”

- húzta alá Cuomo, hozzátéve, hogy a szövetségi kormányzat „fenomenális munkát” végzett.

Elmondta továbbá, hogy New York államnak nincs elég pénze arra, hogy kifizesse a munkanélküli segélyeket. „Kifogytunk a pénzből, 10-15 milliárd dollár deficitünk van” – közölte. Egyúttal pedig bejelentette, hogy május 15. után meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat, bár ez alól néhány vidék kivétel lehet. Közben az Egyesült Államok több tagállamában megkezdték a mindennapi élet újraindítását.

Oklahomában, Georgiában, Dél-Karolinában és Alaszkában hétfőtől ismét nyitva vannak a kisebb üzletek, több tagállamban a jövő hétre tervezik az újranyitást.

Colorado kormányzója hétfőn jelentette be, hogy a jövő héttől ismét nyitva lesznek a fodrászatok és a szolgáltatásokkal foglalkozó kisebb üzletek. Tennessee-ben, Mississippiben szintén a jövő héttől indulnak újra a kisebb vállalkozások. Montana kormányzója lehetővé tette, hogy a társadalmi elkülönülés szabályait betartva ugyan, de a templomok már vasárnaptól ismét fogadhassák a híveket.

Nyolc, republikánusok vezette államban – Arkansasban, Dél-Dakotában, Észak-Dakotában, Iowában, Nebraskában, Oklahomában, Utahban és Wyomingban – egyébként a járvány idején korábban sem vezettek be kijárási korlátozásokat. Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – hétfő délig több mint 968 ezer fertőzöttet és körülbelül 54 ezer halottat regisztráltak.

Eközben a Fehér Ház bejelentette, hogy hétfőtől nem tartanak napi sajtókonferenciákat.

Szintén hétfőn jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR), hogy

több kórházban is próbálkoznak azzal a Franciaországban már kísérleti jelleggel alkalmazott gyógyszerrel, amelyet artritiszes betegek kezelésére használnak.

A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok Covid-19-es beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, amely a beteg szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a remények szerint ilyen immungátló szer lehet a Covid-19 súlyosabb eseteiben.

A kongresszus május 5-én ül össze, hogy megtárgyalja az újabb, sorrendben ötödik gazdaságélénkítő csomagtervet. Ezt Steny Hoyer, a képviselőház többségi demokrata párti frakciójának vezetője, illetve Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus csoportjának vezetője jelentette be hétfőn délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában