Figyelemre méltó eredmények

Dr. Pinkóczi József alezredes
Dr. Pinkóczi József alezredes
Ózd – A közelmúltban tartotta évértékelő állománygyűlését az ózdi rendőrkapitányság. Tavalyi munkájukról dr. Pinkóczi József alezredes, kapitány adott számot.

Az ellátási a területén élő lakosság a rendőrség irányában pozitív véleményének adott hangot, az ott élők többségének biztonságérzete javult – állapította meg dr. Pinkóczi József alezredes, kapitányságvezető.
Az állomány szakértelme, elhivatottsága és tenni akarása eredményeként az ismertté vált bűncselekmények, jogsértések alapján a kapitányság bűnügyi, közbiztonsági helyzet az elmúlt évben javult.

Jelentős csökkenés

A 2005. évi 3842 bűncselekménnyel szemben tavaly 2162 bűncselekmény vált ismertté, mely csaknem 47 százalékos csökkenés. 2002-től a személy elleni bűncselekmények száma folyamatos emelkedést mutatott, ez a növekedés azonban 2006-ban megállt és 2005-höz képest már 14,1 százalékkal kevesebb. A kategórián belül az emberölések és testi sértések száma egyaránt csökkent.

A 2006. évi csökkenés ellenére az emelkedés fő oka az alkohol egyre nagyobb szerepe, az emberi agresszió egyre durvább, bántalmazásban megnyilvánuló megjelenése. A közrend elleni bűncselekmények száma 7,2 százalékkal emelkedett, a garázdaságok száma ennek duplájával csökkent. A gazdasági bűncselekmények számában – különös tekintettel a pénzhamisításra – sajnálatos módon ugrásszerű, több mint 100 százalékos emelkedés történt.

Nagy erőkkel

Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén – tekintettel arra, hogy a külterületek nagymértékben erdősültek – nagyon jellemző elkövetési magatartás a tulajdon elleni jogsértések területén a falopás. Ezen cselekmények visszaszorítása érdekében – együttműködve az erdészetekkel, földtulajdonosi közösségekkel, polgárőr szervezetekkel és vadásztársaságokkal – az elmúlt években nagy erőket mozgattak meg.
Az elmúlt évben 30 esetben zártak le nyomozást a kábítószerrel való visszaélés miatt. Az elmúlt évekre jellemző, a fogyasztók elleni hajtóvadászatok helyett 2006-ban már minden eszközzel elsősorban a kereskedők ellen kívántak fellépni. A hatékony intézkedéseknek köszönhetően – a megyében egyedülálló módon – 3 kereskedőt sikerült az év során eljárás alá vonniuk, melyre az előző évek során még nem volt példa.
Örvendetes az is, hogy a kapitányság illetékességi területén csökkent a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma. A nyomozati eredményességi mutató 92,7%, a felderítési mutató pedig 86 %-os.
KT