Fidesz: Vizsgálják ki, hogy indokolt volt-e 4,6 milliárdot költeni szakértői anyagokra

A Fidesz azt akarja elérni, hogy parlamenti bizottság vizsgálja meg, hogy indokolt volt-e azoknak a szakértői anyagoknak a megrendelése, amelyre a kormány több mint 4,6 milliárd forintot költött 2002-2007 között. Erről Nyitrai Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint ezek a közpénzből folytatott kiadások nem mások, mint a kormány hivatali visszaélései. A fideszes politikus közölte: a politikai vizsgálat után dönthetnek úgy is, hogy jogi vizsgálatot is kezdeményeznek az ügyben.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett a Fidesz adócsökkentési javaslataira, hozzátéve: a kormány szerint nincs ezekre fedezet. Az ellenzéki politikus szerint meg kell nézni, hogy mire van. Különböző minisztériumok 2002 és 2007 vége között több mint 4,6 milliárd forintott költöttek külső cégektől megrendelt tanulmányokra – mondta Nyitrai. A képviselő úgy véli, hogy ezek a szakértői anyagok többsége nélkülöz mindenféle szakmai szükségszerűséget, és ilyen minőségben, ilyen áron indokolatlan volt azok megrendelése.

Az ellenzéki képviselő szerint a tanulmányok megrendelése az MSZP és az SZDSZ klientúra finanszírozását szolgálták. Ezek a közpénzből való felesleges kiadások, nem mások, mint a kormány hivatali visszaélései – fogalmazott.

A Fidesz azt akarja, hogy parlamenti állandó vagy eseti bizottság vizsgálja meg, hogy indokolt volt-e ezeknek az anyagoknak a megrendelése. A politikai vizsgálat után, annak fényében dönt arról a Fidesz, hogy jogi eljárást is kezdeményez-e az ügyben – közölte Nyitrai Zsolt.