Fidesz: van lejjebb, folytatódik az ámokfutás az egészségügyben

A Fidesz szerint napról napra rosszabb a helyzet az egészségügyben. Nem vitatják az átalakítás szükségességét, de úgy vélik, hogy az utóbbi hónapok döntései – ideértve a munkaidőre vonatkozó új szabályokat is – csak tovább növelték a káoszt – mondta el sajtótájékoztatóján Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa.

Pesti Imre szerint szükség van átalakításra a magasabb színvonalú ellátáshoz, de ami most reform címen történik, az inkább ámokfutásnak nevezhető. A Fidesz-politikus azt mondta, hogy ezt nemcsak az ellenzék látja így. Az emberek is nap mint nap érzékelik, hogy egyre hosszabbak a várólisták, rosszabb az ellátás, nincs pénz az intézményekben, sok kórház teljesen eladósodott, az orvosok egy része pedig külföldön kíván boldogulni és a mobilitási programra is mindössze tíz egészségügyis jelentkezett a múlt hétig – tette hozzá.

A politikus elmondta: az átalakításokkal több pénzt vontak el a kórházaktól, rendelőktől, mint amennyi a vizit- és napidíjakból befolyik. A volumenkapacitás további szűkítése miatt pedig még hosszabbak lettek a várólisták.

A Fidesz az egyik legnagyobb problémának a munkaidőre vonatkozó új szabályokat tartja. Pesti Imre utalt Golub Iván korábbi nyilatkozatára. A Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke szerint ugyanis a kórházak negyede egyáltalán nem, a fele pedig csak részben tudott átállni erre július elsejétől. Számos kórházi osztályon nincs ügyelet, csak készenlétet tudnak fenntartani, azaz a szakorvos csak riasztás esetén megy be, sűrgős eseteknél pedig ennek komoly következményei lehetnek – mondta Pesti Imre.

A politikus hangsúlyozta: ami az egészségügyben történik, az etikátlan, felelőtlen és figyelmen kívül hagyja az európai normákat. Ezt pedig nemcsak az ellenzék gondolja így – tette hozzá.