Fidesz: újra kell gondolni a költségvetés átdolgozott tervezetét is

A Fidesz szerint a kormánynak a jövő évi költségvetés átdolgozott tervezetét is vissza kellene vonnia, és újragondolnia azt. Az ellenzéki párt alelnöke hétfőn újságíróknak azt is elmondta, hogy a Fidesz részt vesz azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet a miniszterelnök hívott össze keddre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos megállapodás ügyében. Varga Mihály szerint Magyarországnak szüksége van az euróra, de kicsi az esélye annak, hogy esetleg soron kívül bejut az eurzónába, úgy, ahogy azt az OTP elnök-vezérigazgatója javasolta.

A Fidesz még pénteken kérte a kormányt, tájékoztassa a parlamenti képviselőket arról, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal pontosan miről tárgyal, illetve milyen megállapodás aláírására készülnek. Ez azért fontos, mert több milliárd eurós kötelezettségvállalásról lenne szó – mondta Varga Mihály. A miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy keddre ötpárti konzultációt hív össze az ügyben, amely részt vesz a Fidesz – tette hozzá az ellenzéki párt alelnöke.

Varga Mihály szerint a Fidesz egyelőre semmit sem tud a Nemzetközi Valutaalappal készülődő szerződésről, azt viszont megjegyezte: Magyarország utoljára 1996-ban kötött szerződést az IMF-fel úgynevezett készenléti hitelről, de azt végül nem vette igénybe, maga a megállapodás pedig 1998-ra “kifutott”. Ahogy mondta: “nincs ingyen ebéd”, vagyis az IMF nem szokott senkinek sem szívességből pénzt adni, és mindennek megkérte eddig az árát.

A Fidesz szerint a kormánynak a 2009-es költségvetés átdolgozott tervezetét is vissza kellene vonnia, és átdolgoznia azt. Az elmúlt napok eseményei arra utalnak ugyanis, hogy jövőre a növekedés szintje inkább a 0 mint az 1 százalék közelében várható, más lesz a forintárfolyam, valamint a kamatkiadások is nőttek – indokolt Varga Mihály, aki újra felvetette itt a Költségvetési Tanácsról szóló ellenzéki javaslatot. Az előterjesztés már az Országgyűlés előtt van, és a Fidesz alelnöke szerint az új testület azért lenne fontos, mert elvileg a mindenkori kormánytól függetlenül működhetne.

A devizahitelek kapcsán Varga Mihály azt mondta, hogy szerinte nem jelent az ilyen kölcsönnel rendelkezőknek érdemi segítséget az a megállapodás, amelyet a napokban kötött a kormány a bankokkal. A Fidesz úgy látja: inkább az előtörlesztés lehetőségét kellene megnyitni a devizahiteles ügyfelek előtt úgy, hogy mindez nem járna nekik pluszköltségekkel.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egy vasárnap esti tévéműsorban azt javasolta, hogy Magyarországnak meg kellene próbálnia soron kívül bejutnia az eurózónába, mert ezzel hosszabb távon kezelni lehetne itthon a világgazdasági válság hatásait. Varga Mihály Csányi Sándor felvetéséről azt mondta: egyetért azzal, hogy minél hamarabb be kellene vezetni itthon az eurót, de csekélynek látja a soron kívüli bejutás esélyét az eurózónába. Úgy fogalmazott: “meg lehet próbálni, de ebbe nem érdemes sok energiát fektetni”. “Ha Fidesz-kormány lenne, már euróval fizetnénk az országban” – jegyezte meg.

Varga Mihály egy másik kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz pártközi megállapodást kötött korábban a Vállalkozók Pártjával, de ezt nem befolyásolja az, hogy kilépett hétfőn a Fidesz-frakcióból Császár Antal, a Vállalkozók Pártjának elnöke. Szükség esetén ugyanakkor a megállapodás újraköthető – tette hozzá.