Fidesz: Átláthatatlan az uniós támogatások elosztása

Olyan vasútvonalat is fejleszt a kormány, amely osztrák érdekeket fog szolgálni – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal korszerűsítésére célozva a Fidesz helyettes szóvivője. Cser-Palkovics András elmondta: a kormány döntése a közlekedési beruházásokról felemás, vannak olyan megyék, ahol nem vagy alig lesz fejlesztés.

A Fidesz helyettes szóvivője megismételte a szerdai kormánydöntés után már hangoztatott véleményét: az uniós támogatások a kísértetekhez hasonlítanak, mindenki hallott róluk, de senki nem találkozott velük. Cser-Palkovics András szerint a kormány megint bebizonyította alkalmatlanságát: nem sikerült megfelelő körülményeket teremtenie az uniós támogatások lehívásához. Magyarország eleshet uniós pénzektől, ami nagy kárt okozhat az országnak -jelentette ki a helyettes szóvivő.

Cser-Palkovics András ismét hangsúlyozta: a kormány kisajátítja a döntéshozatali folyamatokat, a regionális fejlesztési tanácsok élére sem szakembereket, hanem politikai komisszárokat nevezett ki.

A Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése után várhatóan áthelyeződik ide az osztrák vasúti árufuvarozás, mert a Bécs és Graz közötti szállítást nagyon megnehezíti a Simmering-hegység. A két osztrák város között Magyarországon átvezető út 100 kilométerrel hosszabb ugyan, de gyorsabb és gazdaságosabb. A kormányszóvivői tájékoztatás szerint a forgalom áthelyeződése jó Magyarországnak, mert részévé teszi az országot Nyugat-Európa kereskedelmi körforgásának.