Fidesz: Tisztázza magát a miniszterelnök!

A Fidesz azt kéri Bajnai Gordon miniszterelnöktõl, hogy tisztázza azokat az állításokat, amelyek szerint adócsalás gyanújába került – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke. A Magyar Nemzetben szerdán jelent meg egy cikk arról, hogy nem nyújtott be adóbevallást egy Cipruson bejegyzett cég, amelynek Bajnai Gordon volt az igazgatója.

A cikk, illetve az alapjául szolgáló dokumentumok szerint a miniszterelnök adócsalás gyanújába keveredett. Az állítások szerint részt vett egy olyan off-shore tevékenységben, amelynek végén több milliárd forintos adóelkerülést valósítottak meg – mondta Varga Mihály. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: ilyen súlyos állítás még nem fogalmazódott meg magyar miniszterelnökkel kapcsolatban a rendszerváltozás óta.

A Fidesz ezért azt kéri Bajnai Gordontól, hogy álljon a nyilvánosság elé, és azonnal tisztázza a vádakat. Tisztázza, hogy milyen szerepe volt, illetve milyen mértékben érintett ebben az ügyben, valósak-e a cikkben megfogalmazott állítások. Varga Mihány szerint alapvetõ joga minden magyar állampolgárnak, hogy a miniszterelnökével szemben felmerült gyanút maga a miniszterelnök válaszolja meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a Kormányszóvivõi Iroda szerdán délelõtt kiadott az üggyel kapcsolatban egy közleményt, a Fidesz alelnöke azt mondta: a közlemény nem válaszol érdemben azokra a felvetésekre, amelyek a napilapban megfogalmazódtak.

Kormányszóvivõi Iroda közleménye szerint Bajnai Gordon visszautasít minden, a személyét érintõ alaptalan gyanúsítást, a cikkben foglalt valótlan állítások miatt pedig helyreigazítást kér a laptól és minden olyan szerkesztõségtõl, amely a hamis információkat másodközli. A közleményben emlékeztetnek, hogy a korábban Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis-csoport alaptevékenysége a pénzügyi befektetés és a vagyonkezelés, ez történt a Dataplex esetében is. A Wallis-csoport a Dataplexben lévõ részesedését egy magáncégtõl vette meg és késõbb egy magántársaságnak értékesítette. Az értékesítés lezárultakor Bajnai Gordon már nem dolgozott a Wallisnál – zárul a közlemény.