Napi tájékoztató

2020.04.11. 13:00

A helyi rendelkezések betartását is ellenőrzi a rendőrség

A húsvéti időszakban a települések polgármesteri saját belátásuk szerint dönthetnek a szigorításokról.

Bájer Máté

Budapest, 2020. március 7. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Tovább nőtt a fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában megyénkben is három újabb megbetegedést regisztráltak. Az Operatív Törzs szombat délelőtti sajtótájékoztatóján közölt adatok szerint 1310 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb 8 beteg.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint fokozottabban, erőteljesebben kell ellátni az idősotthonokat. Emellett biztosítani kell az intézményekben dolgozók folyamatos oktatását, biztosítani kell a vírussal szembeni védekezéshez szükséges ismeretanyag megszerzését. Az országos tiszti főorvos tanácsokat adott az egészséges otthonléthez is.

„Ebben a helyzetben hajlamosak vagyunk arra, hogy a stresszt túlevéssel vezessük le” – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint megoldás lehet, ha tartjuk egymással a kapcsolatot – akár internetes kommunikáció formájában –, és a stresszhelyzetekben ne a hűtőt keressük meg először. „A nehezebb ételeket fogyasszuk reggelire” – tanácsolta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy pénteken és szombaton összesen öt teherszállító repülőgép érkezett a Liszt Ferenc Repülőtérre. A szállítmányok 5,1 millió maszkot, 20 ezer tesztet és 5 ezer pár kesztyűt tartalmaztak. Ezeknek szállítmányozását, raktározását, őrzését és készletezését végrehajtotta a rendőrség.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy pénteken egy 59 éves, koronavírussal fertőzött budapesti férfi engedély nélkül távozott a XIV. kerületi Uzsoki Kórházból. A férfi este visszatért a kórházba. Adatai rögzítését követően a kerületi rendőrkapitányság járványügyi szabályszegés miatt indít ellene eljárást.

Az Operatív Törzs továbbra is a szabályok szigorú betartására kér mindenkit.

Polgármesteri szigorítások

Végül a sajtótól beérkező kérdésekre is válaszoltak.

Megerősítették, hogy azok a polgármesterek, akik a csütörtöki rendelet felhatalmazásával szigorították településeiken a közterületek látogatását, vagy lezárták ezeket, számíthatnak a rendőrség munkájára, akik érvényt szereznek a korlátozásoknak a húsvéti időszakban.

– Az új koronavírus legjellemzőbb tünetei továbbra is láz, fejfájás, izomfájdalom, légszomj, fulladás – mondta Müller Cecília, aki hozzátette, ezek azonban néha atípusosan jelentkeznek, idős korban pedig nem típusosak.

A bevásárlóközpontok vonatkozásában – a közterületektől és nyilvános helyektől eltérően – az üzletek üzemeltetőinek a feladata hogy az egészségügyi szabályok betartásáról intézkedjenek.

Az Operatív Törzs legközelebb kedden tart tájékoztatást.

(A borítóképen: Müller Cecília egy korábbi sajtótájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában