Fidesz: Szilvásy adjon magyarázatot!

Szilvásy Görgynek mielőbb magyarázatot kell adnia arra, hogy miért félemlíti meg, illetve zaklatja a titkosszolgálat az újságírókat – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja.

Demeter Ervin szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai a kancelláriaminiszter kezdeményezésére keresték meg azt az újságírót, aki kollégájával Szilvásy lesencefalui építkezésén járt két hónapja. A hivatalnak azonban nem feladata elfedni a “kényes ügyeket” – fogalmazott a fideszes politikus, aki korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszterként tevékenykedett.
Demeter Ervin szerint Szilvásy Gyurcsány Ferenc jobbkeze, aki arra használja a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy elhalgattassa azokat, aki a hatalommal szemben kritikus hangot ütnek meg. Az eljárást minősíti az is,hogy a titkosszolgálat csak a lesencefalui látogatás után két hónappal kereste meg a Magyar Nemzet újságíróját, ha érdemi ügyről lett volna szó, azonnal cselekedtek volna – tette hozzá. A politikus szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is asszisztált ehhez, Galambos Lajost “egy szolgálati lakással vásárolták meg”, állította.

A Magyar Nemzet szombaton számolt be arról, hogy a lap újságírójánál az NBH munkatársai kopogtattak csütörtökön és arról kérdezték, hogy ő és társa mit keresett a Veszprém megyei zsákfaluban. A cikkben szerepel: az NBH azt állította, hogy csak bűnmegelőzési szándékból keresték meg a lap munkatársát, akinek azt mondták, hogy csak azért érdeklődnek, mert több furcsa eset, betörés és bűncselekmény történt Lesencefalu környékén.