Fidesz: Szigeti Péter mondjon le

A Fidesz alelnöke lemondásra szólította fel Szigeti Pétert, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökét, mert álláspontja szerint a testület vezetője nem tud eleget tenni feladatának, a pártatlanság és az elfogulatlanság követelményének. Varga Mihály szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Szigeti Péter Gyurcsány Ferenc kormányfő “embere”, mert minden eszközzel gátolja a Fidesz népszavazási kezdeményezését.

Az ellenzéki politikus közölte: 2001 és 2005 között az Alkotmánybíróság mindössze 1 OVB-döntést helyezett hatályon kívül, míg 2005 óta, az új összetételű testület 17 döntését változtatta meg. Az OVB ezekben az esetekben mindig a Fidesz kárára tévedett – tette hozzá Varga Mihály.

A kormány láthatóan retteg a népszavazástól, és nem akarja, hogy az emberek éljenek ezzel az alkotmányos alapjogukkal – mondta Varga Mihály. A kabinet leginkább az OVB segítségére támaszkodhat, a testület ugyanis “ravaszkodással, gáncsoskodással”, minden létező eszközzel gátolja a Fidesz kezdeményezését – tette hozzá a párt alelnöke.

Varga Mihály szerint Szigeti Péter nem tud eleget tenni annak a feladatának, hogy részrehajlás nélkül bírálja el az OVB elé kerülő beadványokat. Az testület elnöke pártos és elfogult, egyértelműen Gyurcsány Ferenc kormányfő “embere” – jelentette ki az ellenzéki politikus. Mivel Gyurcsány Ferenc akadályozni kívánja a népszavazást, ezért az OVB elnöke is ennek megfelelően jár el – mondta Varga Mihály.

A Fidesz alelnöke két “bizonyítékot” is bemutatott sajtótájékoztatóján. Az egyik egy tiltakozó levél volt, amit Vajnai Attila ügyében írtak, akit 2004-ben őrizetbe vett a rendőrség, mert ötágú vörös csillagot viselt. Az önkényuralmi jelkép védelme ügyében írt nyilatkozat aláíró között Gyurcsány Ferenc sportminiszter mellett Szigeti Péter jogfilozófus neve is szerepel – közölte Varga Mihály.

A másik ügy egy bírói döntés, amely jogerősen elmarasztalja Szigeti Pétert, amiért “nácimosdatással” vádolt egy Fideszes országgyűlési képviselőt – ismertette a Fidesz alelnöke. Szigeti Péter a bíróság szerint a legdurvább váddal illette a Fidesz képviselőjét – tette hozzá. Az OVB elnöke ezek után nem tud pártatlan döntést hozni a népszavazás kérdésében – vélte a politikus.

Mindezek fényében Szigeti Péternek mennie kell, mert nem tud eleget tenni a pártatlanság és az elfogulatlanság követelményének – jelentette ki Varga Mihály.