Fidesz: Szekeres Imrének nincs helye a közéletben a 2006 őszén történtek miatt

    Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – A Fidesz szerint nincs helye a közéletben azoknak – így mások mellett Szekeres Imre volt honvédelmi miniszternek -, akik hozzájárultak a 2006. őszi jogsértésekhez.

 

Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke így reagált az MTI-nek arra, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek. Az erről szóló jelentést megküldték az ügyészségnek. A tárcavezető az ügyben általa indított vizsgálat lezárulta után elmondta: 2006-ban Szekeres Imre akkori szocialista miniszter és Havril András akkori vezérkari főnök szóbeli utasítása alapján adták át az eszközöket a rendőrségnek.

A Hende Csaba által nyilvánosságra hozott jelentés egyértelművé teszi az akkori miniszter, Szekeres Imre felelősségét abban, hogy jogellenesen adott át fegyverzetet a rendőrségnek, erre ugyanis nem lett volna lehetőség – mondta Gulyás Gergely kedden.

A kormánypárti képviselő közölte: “tekintettel arra, hogy 2006. október 23-án az akkori hatalom a rendszerváltozás óta nem tapasztalt mértékben sértette meg az állampolgárok, köztük békés tüntetők alapvető alkotmányos jogait, úgy gondoljuk, nincs helye a közéletben azoknak, akik ehhez mulasztással vagy szándékosan, de mindenképpen jogellenesen hozzájárultak”.

Az MTI március 22-én számolt be arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt közölte: a honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén.

Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A honvédelmi miniszteri posztot 2002 májusa és 2006 júniusa között betöltő Juhász Ferenc az írásbeli kérdésben – a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval készült interjúra hivatkozva – felidézte azt a kijelentést, hogy “a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie”.

Hende Csaba válasza úgy szólt: “2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok”.További hírek a Magyarország kategóriából