Fidesz: Sikerpropaganda helyett válságkezelésre lenne szükség a foglalkoztatás-politikában

A Fidesz szerint, hétről-hétre egyre elkeserítőbb a helyzet a munkaerőpiacon, a kormányzat mégis sikerpropagandát folytat a válságkezelés helyett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, idén májusban 200 ezerrel több volt az állástalan idehaza mint egy évvel korábban. A kormány mégis hatalmas előrelépésnek nevezi, hogy nyár elején négy százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma, a közmunkának köszönhetően. Csak azt felejtik el, hogy közben a termelői szférában ennek pont a duplájával csökkent a dolgozói létszám – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki párt szerint olyan pályázati lehetőségek vihetnének közelebb a sikeres válságkezeléshez, amelyekben a munkahelymegtartás és az új állások létrehozása együttesen lenne támogatható. Emellett az is fontos, hogy a pályázatok elbírálása és az elnyert támogatások folyósítása zökkenőmentesen és gyorsan történjen, nem úgy mint most, hiszen a kormány, az összesen 17 milliárd forintra kiírt munkahelymegtartó pályázati pénzekből május végéig csupán 150 milliót fizetett ki a nyertes cégeknek – mondta Czomba Sándor.

A kormányzat sikerként könyveli el, hogy 4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma a közmunkaprogramnak köszönhetően – bár a legtöbb helyen ez csak szezonális munkalehetőséget jelent -, ugyanakkor arról nem beszélnek, hogy közben 8 százalékkal csökkent a dolgozók létszáma a termelő szférában. A nem támogatott üres álláshelyek száma pedig a tavalyi 27 ezerről 12 ezerre csökkent – mondta a Fidesz képviselő.

A Fidesz szerint, míg a kormányzat ötvenezer munkahely megtartásán fáradozik, veszni hagy másik százezret. Arra kérik a kormányt, hogy amihez nem muszáj, ahhoz ne nyúljanak, mert eddig mindent elrontottak, bármibe is fogtak bele – tette hozzá Czomba Sándor.