Fidesz: nem lehet készpénzben fizetni a tb-t

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetési törvény egyik elrejtett pontja szerint jövőre akár egymillió ember is kieshet az egészségbiztosításból.

Frajna Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten azt mondta, hogy a törvénytervezet záró rendeletei között szerepel az a passzus, amely megszüntetné annak a lehetőségét, hogy a járulékköteles jövedelemmel nem rendelkező emberek készpénzzel fizethessenek az egészségbiztosítónak.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki felmond a munkahelyén, akkor 90 napig nem részesül munkanélküli segélyben, így ez alatt a 3 hónap alatt kiesik a biztosításból is. Ugyanez vonatkozik az idénymunkásokra valamint a frissen végzett egyetemistákra is, amíg nem találnak munkát – állítja a Fideszes képviselő.
Frajna szerint a felsorolt körbe tartozók, ha rosszul lesznek az utcán, akkor a mentő 50 ezer forintért jön ki értük, ha pedig szívinfarktust kapnának esetleg, akkor annak a kezelése akár 1,5 millió forintba is kerülhet.

A Fidesz ezért arra kéri a kormányt, hogy gondolja végig melyek azok a helyzetek, mikor valaki önhibáján kívül nem rendelkezik járulékköteles jövedelemmel és oldja meg ezeket a problémákat.