Fidesz: megbicsaklik az önkormányzati rendszer az elvonások után

Élesen ellenzi a Fidesz, hogy a kormány 120 milliárd forintot vonjon el az önkormányzatoktól. Kósa Lajos, a párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: az intézkedés végrehajthatatlan. Ráadásul a közösségi közlekedéstől tervezett 40 milliárdos elvonás szintén az önkormányzatoknál csattanhat, hiszen ilyen feladatuk is van. A politikus szerint a kormánynak először azt kellene megmondania, hogy az önkormányzatoknak melyik kötelező feladataikat nem kell ellátniuk mostantól, és csak utána lehet a finanszírozás csökkentésén gondolkodni.

Nyílik az olló az önkormányzatoknál, egyre több a feladat és egyre kevesebb a pénz – mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A feladatokat nem az önkormányzatok találják ki maguknak, ezeket jogszabályok írják elő. A politikus szerint első körben el kellett volna dönteni, hogy milyen feladatokat vesznek le az önkormányzatok válláról: a közvilágítás biztosítását, az oktatási és az egészségügyi rendszert, a fogyasztóvédelmet, az akadálymentesítést vagy éppen a szúnyogirtást.

A Fidesz alelnöke szerint a 120 milliárd forintos elvonás mellett a közösségi közlekedés 40 milliárdos csökkentése is az önkormányzatokat sújtja, mert ilyen feladatuk is van. Hozzátette: ennyi tartalék nincs a rendszerben, ezért előbb-utóbb megbicsaklik.

Kósa Lajos egy atléta és egy edző kapcsolatához hasonlította az önkormányzatok és a kormány kapcsolatát, ahol az edző minden nap egyre több kört ír elő, kevesebb ételt ad a futónak, és összekötött lábbal háttal futtatja. Hozzátette: mindenki tudja, hogy az edző szerződése néhány hónap múlva lejár. A Fidesz alelnöke kijelentette: ha feláll a következő parlament, azonnal kezdeményezi az önkormányzati rendszer újraszabályozását.